Pronašao djevojčicu iz Beograda i dječaka iz Sarajeva koji nevjerojatno sliče

slicnost

Pitanjem mogu li dvije osobe koje nalikuju jedna na drugu biti neprijatelji pokušava pronaći ljude sličnog izgleda među Palestincima i Izraelcima, istočnim i zapadnim Nijemcima, Jermenima i Turcima, muslimanima i kršćanima...

Prošle godine posvetio se potrazi za dvojnicima sa prostora Balkana. Nakon oglasa objavljenih u 'Blicu', pronašao je dvoje djece - Tinu i Sina. ''Prvo sam otišao u Sarajevo i pronašao ljude koji su pristali sudjelovati u projektu, odnosno dozvolili da objavim njihove slike i probam im pronaći dvojnike u Srbiji.

Oglas u Srbiji nije nagovještavao koje nacionalnosti je osoba čiji se dvojnik traži, sve je izgledalo kao neko natjecanje. Dobio sam osam-devet prijedloga, među kojima je bila i Tina Lalić. Izgledala je slično kao Sin Kurt. Našli smo se svi ljetos u Beogradu, otišli kod frizera da im napravi istu frizuru i evo rezultata'', kaže Olivier Suter.

Oba djeteta rođena su 2009. i lijepo su se družila tijekom snimanja. Tina živi u Beogradu, Sin u Sarajevu. ''Želim potaknuti ljude na preispitivanje'', kaže umjetnik i ostavlja vam da sami zaključe koje dijete je Tina, a koje Sin.

Priznaje da njegov projekt ne nudi odgovor na gore spomenuto pitanje.

''Ne pretvaram se da znam odgovore niti donosim konačan sud. Samo želim potaknuti ljude na preispitivanje. Kao rođeni Švicarac imao sam sreće da čitavog života budem pošteđen konflikata koji se događaju širom svijeta. Međutim, od malena sam bio šokiran sukobima i pitao se kako ljudi koji žive jedni do drugih, jedni sa drugima, mogu da se ubijaju.

U svom projektu pokušavam zbližiti ljude koji su bili ili su još uvijek razdvojeni sukobima, ali se ne fokusiram na same užase rata. Probao sam i pronaći sličnosti između Flamanaca i Valonaca u Belgiji, a mogao bih zamisliti sebe i kako pronalazim dvojnike među navijačima Reala i Barcelone, odnosno Partizana i Crvene zvezde'', poručuje Suter, piše Blic. Projekt 'Neprijatelji?' vezan za Balkan podržalo je Švicarsko veleposlanstvo u Beogradu.

Olivier Suter do sada je već realizirao nekoliko faza svog projekta '(Ne)prijatelji?'. U segmentu 'Izrael - Palestina' 2009. spojio je dva djeteta zapanjujućih sličnosti. Njihove slike su objavljene u visokotiražnim izraelskim dnevnim listovima. Projekt 'Jermenija - Turska' 2011. također je omogućio da se otkriju dva dječaka nevjerojatnih sličnosti, od kojih je jedan Jermenin, a drugi Turčin.

Iako su pohvalili ideju i plemenitost projekta, roditelji malog Turčina - strahujući za ugled i sigurnost svog sina - ipak su odbili da njegova slika bude objavljena. Isto tako, u projektu koji je rađen sa Valoncima i Flamancima 2010. jedan od dvojnika je odbio sudjelovati, a i pokušaj da se po sličnosti spoje Istočni i Zapadni Nijemci 2014. nije uspio, prenosi Hayat.