Pronađeni Buddhini posmrtni ostaci?

kovceg
Kako je objavljeno na portalu "LiveScience", arheolozi su u pećini pronašli hram, ispod kojeg se nalazila kripta. U njoj je pronađen veliki kameni kovčeg koji je sadržao ukrašeni oltar namjenjen meditaciji.

Taj oltar je visine 117 centimetara i širine 45 centimetara, načinjen od sandalovine, zlata i srebra, u kojem su pronađene kosti budističkih svetaca. Oltar krasi natpis u kojem se navodi ime njegovog ktitora i graditelja, a nabrojana su i imena svetaca čiji su ostaci bili smješteni u kovčeg.

U oltaru je pronađen srebrni kovčeg dužine 20 centimetara, u koji je bio smješten još manji, zlatan kovčeg, nešto kraći od osam centimetara. On je sadržao dio lobanje, za koju se pretpostavlja da pripada Buddhi. Naučnci ističu da je pronađeni sadržaj imao izuzetan značaj za monahe jer su uložili naročit trud u to da relikvije budu sačuvane.

Prema predanju, Buddhino tijelo kremirano je na reci Hiranavati, a posmrtne ostatke tadašnji kralj podijelio je na tisuće djelova, od kojih je 19 odneseno u Kinu. Jedan od tih 19 dijelova upravo bi trebalo da bude parče lobanje koja je pronađena u kovčegu.

Relikvije su u prošlosti zbog ratnih sukoba premeštane nekoliko puta, sve dok car Čenčong u 11. veku nije sagradio hram u kojem su provele narednih 1.000 godina.

Kosti su po otkrivanju premještene u lokalni hram, gdje se nalaze i danas.

Agencije