Pročitajte kako će Europa izgledati za 5 godina

EU i Velika Britanija, Velika Britanija, Velika Britanija,Europska unija, eu, Europska unija, Velika Britanija,  izlazak iz EU-a, referendum, Europska unija, Velika Britanija,Europska unija, BREXIT, BREXIT, funta, euro, BREXIT, potpisivanje peticije, referendum, BREXIT, Nexit, Europska unija, Dexit, bundestag, Njemačka, referendum, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Donald Tusk, Europsko vijeće, Europska unija, BREXIT, BREXIT, Europska unija, Velika Britanija,Europska unija, BREXIT, Europski parlament , EU27, Jean-Claude Juncker, eu, Turska i Nizozemska, konferencija, Mostar, Europska unija, Velika Britanija,Europska unija, EU i Velika Britanija, Velika Britanija,Europska unija, BREXIT, BIH, Europska unija, eu, BREXIT, Dan Europe, eu, vijeće europe, Hrvatska, predsjedanje
Schengen se stvara na granici Irske i Sjeverne Irske, a Škotska i Wales, zajedno s Gibraltarom traže neki svoj put. I tu možda nije kraj, objašnjava stručnjak za geopolitiku, prof Vlatko Cvrtila za jutarnji list. Pred zajednicom europskih naroda brojna su nova iskušenja.

"Europska unija će vjerojatno drugačije izgledati nego danas jer će pregovori s Velikom Britanijom dovesti do stvaranja novog modela međusobnih odnosa, koji bi dugoročno neke druge države i vlade koje razmišljaju o sličnom potezu, koji bih ih naveo da odustanu. Svako daljnje mrvljenje Europske unije značilo bi veliku štetu..."I dok se kalkulira s mogućim novim izlascima, ostaje pitanje hoće li i kada biti novih ulazaka u Europsku uniju?

Dugogodišnji dopisnik Jutarnjeg lista iz Bruxellesa Augustin Palokaj kaže da je s Velikom Britanijom unija izgubila velikog zagovornika proširenja.

Bosni i Hercegovini više niko ne može garantirati ulazak u EU u dogledno vrijeme

"Juncker je, kad je počeo svoj mandat na čelu EK rekao da neće biti novih proširenja do 2020., što ne znači da će ih biti odmah iza toga. Zato će biti jako teško EU motivirati države zapadnog Balkana da provode reforme, rješavaju teške teme i međusobne odnose, a da im zauzvrat ne može ništa zajamčiti". Velika bi greška bila, nastavlja Palokaj, da se zapostavi ova regija.

Rusija pokušala uzdrmati jedinstvo EU

"Ako se u toj regiji stvori vakum postoje drugi faktori iz međunarodne zajednice koji bi tamo željeli povećati svoj utjecaj, prije svega Rusija, možda i Turska, a to ne bi bilo dobro za Europsku uniju", kaže Palokaj.

Bez sumnje, Vladimir Putin rezultate referenduma u Velikoj Britaniji dočekao je uz šampanjac.

"I da se ovo nije dogodilo, Rusija je pokušavala uzdrmati jedinstvo Europske unije. Svaki onaj djelić teritorija koji pruža neku vrstu drugačijih politika, u odnosu na središte, odnosno Bruxelles, će njima biti interesantno, a posebno će im biti interesantne države koje su kandidatkinje i tu prije svega mislim na Srbiju".

A posebno je zanimljiva i ponovno otkrivena ljubav Rusije i Turske, odnosno veliko pomirenje nakon srušenog aviona.

"Ovo što se događa između Rusije i Turske je logično. Riječ je o dvije velike sile koje imaju preklapajuće interese u nekoliko bitnih regija svijeta, od srednjeazijskog prostora do Bliskog istoka tako da onaj privremeni intermezzo koji se dogodio nakon obaranja zrakoplova je zaista bio privremeni i oni će nastaviti stratešku suradnju", zaključuje Cvrtila, i to ojačanu novim autoritetom Tajipa Erdogana, zadobivenim nakon gašenja državnog udara.