FOTO  PRIZNANJE HERCEGOVAČKOM PLAVCU: Vina Keža osvojila medalje na splitskom GAST-u

vinarija keža , nagrada

Vina Keža s ovogodišnje se 22. Dionizijane, međunarodnog sajma vina u sklopu sajma GAST u Splitu, vraćaju s priznanjima kvalitete od dvije zlatne i jednom srebrnom medaljom.

Među bijelim vinima zlatnu medalju osvojila je Žilavka Ž Premium Keža , berba 2016.,koju su samo dva boda dijelila od šampiona dok je najveće iznenađenje zlatna medalja dodijeljena za sortu Plavac Mali Ž Premium Keža, berba 2013. , vino koje je osvojilo jednak broj bodova kao i ostale dvije hrvatske vinarije koje su nastupile s istoimenom sortom. Time je razbijeno ustaljeno uvjerenje kako se Plavac Mali može uspješno uzgojiti gotovo isključivo u vinogradarskoj podregiji srednje i južne Dalmacije. Unatoč kratkom razdoblju dozrijevanja, ova sorta uzgajana u vinogradima Keža u Ljubuškom, koji je položajem na međi kontinentalne i mediteranske klime, mjestu s iznimnim uvjetima za izuzetna vina, uz primjerenu tehnologiju uzgoja i prerade i prihvaćanje suvremenih tehnoloških rješenja u vinifikaciji, ovim priznanjem zasigurno postaje hercegovački debitant!
Uz Plavac Mali, u kategoriji crvenih vina srebrnu medalju osvojila je i Blatina Ž Premium Keža, berba 2015.

22. Međunarodno ocjenjivanje vina u sklopu splitskog sajma GAST održano je u restoranu Rusulica u Splitu 23.veljače 2017.
Povjerenstva sastavljena od renomiranih enologa pod vodstvom Dr.Sc. Gorana Zdunića ocijenila su sve pristigle uzorke prema OIV metodi 100 bodova.
Predsjedavajući komisiji za jaka alkoholna pića bio je dipl.ing. Ante Grubišić.
Ovogodišnji uzorci pristigli su iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.
Tijekom jednodnevnog ocjenjivanja Dionizijana je okupila vodeće vinare regije. Još jednom potvrđena je visoka kvaliteta vina kao rezultat znanja i kontinuiranog usavršavanja proizvođača vina.
„Medalje koje nosimo iz Splita posebno su nam važne s obzirom da je sajam GAST najveće okupljanje svih gospodarstvenika. Ova priznanja veliki su nam poticaj za još jači iskorak prema domaćem i inozemnom tržištu."-poručuju iz Vinarije Keža.