Pripremite se na ljetno računanje vremena: Deset savjeta!

Posljednju nedjelju u ožujku probudit ćemo se pomalo neispavani jer počinje ljetno računanje vremena - kazaljke sata pomiču se za 60 minuta unaprijed, javlja net.hr.

Neki se raduju dužim ljetnim danima, no istraživanja pokazuju da gubitak ovog sata ostavlja trag na našem organizmu. Studija iz 2008. objavljena u New England Journal of Medicine pokazala je da je učestalost srčanih udara povećana tri dana nakon promjene. Istovremeno, broj srčanih udara nakon vraćanja na zimsko računanje vremena ujesen pada. Zaključak istraživanja je da je remećenje tjelesnog bioritma vjerojatni uzrok tih srčanih udara.

Osim toga, američki ured za promet (NHTSA) upozorava da neispavani vozači uzrokuju 17 posto svih fatalnih nesreća i 25 posto smrtnih slučajeva pri noćnim vožnjama. Ako ste navikli voziti na osunčanoj cesti, vožnja u tamnijem okruženju može oslabiti vozačke sposobnosti.

Specijalisti za san osmislili su plan kako preduhitriti pospanost i sve moguće nezgode:

U ponedjeljak 21. ožujka krenite 10 minuta ranije u krevet
Počevši od ponedjeljka, svaku večer legnite 10 minuta ranije u krevet nego večer prije. Do subote ćete se postupno pripremiti na spavanje sat vremena ranije.
• 6 sati prije spavanja ne pijte kavu
Osjetljivi na kofein mogli bi ostati budni duže nego bi trebalo popiju li kavu kasnije u danu.
• 4 sata prije spavanja nemojte piti alkohol
Mislite da zbog alkohola lakše zaspite? Zapravo alkohol odgađa duboki san koji je nužan da biste se ujutro osjećali svježe i usporava san. Bilo bi još bolje ako biste se alkohola odrekli u potpunosti tjedan dana prije prelaska na ljetno vrijeme.
• 2 do 3 sata prije spavanja pomaknite kazaljke na satu
Ne čekajte da kazaljke pomaknete u nedjelju ujutro kad se probudite. Učinite li to navečer, dan ranije, promjena vremena neće vam biti tako veliki šok.
•1 sat prije spavanja odlogirajte se
Isključite sve elektronske uređaje - bez Facebooka, TV- a ili mobitela. Ova večer nikako nije dobra za pisanje e-mailova.
•1 sat prije spavanja nemojte ništa piti
Nemojte uzimati tekućinu jer biste tako mogli omesti san i buditi se zbog punog mjehura.
•1 sat prije spavanja smanjite rasvjetu u kući
Sad je dobro vrijeme i da ugasite jače izvore svjetla i stvorite relaksirajuću atmosferu. Počnite čitati knjigu, pustite laganu glazbu ili se opustite u toploj kadi.
•1 sat prije spavanja smanjite temperaturu
Ugasite grijanje ako radi ili otvorite prozor tako da se temperatura malo spusti. U pretoploj sobi mogli biste se buditi tijekom noći.
• Spavajte u potpunom mraku
Svi izvori svjetlosti trebaju se ugasiti, čak i mali digitalni, poput budilice. Spavajte u potpunom mraku.
•1 sat nakon buđenja uživajte na suncu
Izlaganje jakom izvoru svjetla odmah ujutro prekida izlučivanje hormona sna melatonina. Otiđite u 20-minutnu šetnju, prenosi net.hr.