Pri kraju snimanje filma o tragičnoj sudbini sestara Čuljak

sestre čuljak
... govorio je, između ostalog, o snimanju dokumentarnog filma o sestrama Čuljak.

Trenutno je u završnoj fazi snimanje dokumentarca o sestrama Čuljak. Radi se o zanimljivoj priči o sestrama Draženki i Šimi Čuljak, koje su u siječnju 1985. krenule pješice iz sela Bogodol prema Širokom Brijegu, na autobus za Mostar.

Po velikom snijegu, ne znajući dobro put, upale su u duboku rupu gdje su provele sedam dana bez hrane i vode, obučene u traper jakne na iznimno niskim temperaturama. Sedmi dan su ih iz rupe izvukli lovci koji su čuli njihovo zapomaganje. Spašen im je život, ali su im amputirane obje noge u potkoljenicama.

- Već nekoliko godina smo u kontaktu s njima zbog snimanja filma, međutim kako one žive u Kanadi bilo nam je teško izvedivo ići tamo snimati film. Ipak, 2015. godine, 30 godina nakon događaja, one su došle u Hercegovinu pa smo snimili intervju i krenuli u realizaciju filma. Kako nam je za snimanje ostatka filma bio potreban velik snijeg čekali smo dvije zime da se ispune uvjeti i tek smo nedavno uspjeli snimiti te scene, ali nije bilo moguće snimanje na autentičnim lokacijama, pa smo pronašli sličan ambijent u okolini Delnica u Hrvatskoj - kaže Bubalo.

Dodaje kako je snimanje bilo iznimno zahtjevno. Vladale su niske temperature, bilo je više od metar snijega, angažiran je bio i GSS.

- Na kraju smo zadovoljni snimljenim materijalom. U filmu ne radimo klasičnu rekonstrukciju događaja, više smo koncentrirani na subjektivan pogled iz njihovih očiju. Film bi trebao izaći ove godine, nadamo se premijeri na nekom od festivala u regiji. Trebamo uskladiti termine sa sestrama Čuljak jer ćemo nastojati da i one dođu na premijeru - navodi Bubalo.

Prema njegovim riječima, priča o sestrama Čuljak ima potencijala i za cjelovečernji igrani film.

- Možda taj dokumentarac bude nekome inspiracija za snimanje igranog filma, u trenutnim uvjetima ne vidim mogućnost da se mi odlučimo za takvo nešto - dodao je.

Pored dokumentarca o sestrama Čuljak, "Kadar" trenutno u raznim fazama produkcije ima nekoliko projekata: "Radio Ganga", priča o gangi kroz prizmu Tomislava Matkovića, voditelja na stanici Radio Grude, istinskog zaljubljenika i sakupljača etno napjeva Hercegovine i Dalmacije, zatim "Ljudi koji su sadili drveće", po scenariju Josipa Mlakića, dokumentarac o veteranima koji boluju od PTSP-a i njihovom specifičnom samoliječenju kroz uzgoj raznih voćaka, "Šatoraši", dokumentarac o ljudima koji preživljavaju od derneka do derneka, jedan prodajući janjetinu i ćevape, a drugi sviranjem harmonike, "Sinkronicitet", animirani film scenariste i reditelja Tvrtka Karačića, priča koja prati stanovnike malog sela koji su povezani nizom zupčanika i kotačića. Taj savršeno usklađeni mehanizam promatra mladić čiji kotačić neispravno funkcionira.

FENA