Preko Facebooka pronašla sina izgubljenog prije 22 godine

Facebook

Svjetski mediji nedavno su informirali o sličnom slučaju – jedna je Amerikanka preko interneta našla svoju djecu 15 godina nakon njihova nestanka. Facebook time samo potvrđuje koliko je moćno sredstavo povezivanja i okupljanja ljudi...

“Panji” Schroderova, iz sjevernočeškog Rumburka, ispričala je internetskim novinama Novinky.cz da je bila udana za vojnika koji je stalno bio na putu. Ni rođenje djeteta nije pomoglo da se obitelj više drži na okupu. U doba razvoda muž joj je prijetio da će je ubiti ako mu ne povjeri dijete na staranje. Pod silnim stresom i u velikom strahu odselila se, a pravnik joj je savjetovao da mužu da privremenu punomoć za starateljstvo, prenosi slobodna dalmacija.

Tvrdi kako ni u snu nije mogla pretpostaviti što će njezin muž uraditi... On je 1988. uzeo dijete sa sobom, odveo ga najprije u Austriju, a ubrzo potom preko oceana. Pokušavala je saznati gdje su, čula je samo da je, kad su odlazili, rekao da će vjerojatno u Kanadu. I tako je sin George, rođen u Čehoslovačkoj kao Jiri, 22 godine bio bez majke.

Kada je malo poodrastao, nije puno pitao ni tražio mamu jer mu je otac rekao da je ona poginula u prometnoj nesreći kada je bio sasvim mali. Lani je Schroderova kupila kućno računalo, otvorila svoj profil na Facebooku i pokušala nešto ne polažući velike nade u to - u tražilicu je stavila ime i dan rođenja sina. Odmah je našla njegov profil, jer je - kao i mnogi mladi - na Facebooku.

I napisala mu da je njegova majka... Šokirani George, bivši Jiri, nije joj odmah povjerovao. Potom su počeli razgovarati preko Skypea i nakon nekoliko napetih i dramatičnih razgovora on se potpuno uvjerio da ima majku. Nazivali su se potom svaki dan, a onda je nedavno Jiri došao u Češku i zagrlio se s majkom bez koje je bio toliko dugo.

I s polubratom Patrikom - majka se ponovno udala i danas je u drugom, sretnom braku. Schroderova je, ipak, zbog nečeg zahvalna bivšem mužu – nikad nije prestao s Jirijem govoriti češki, tako da on sasvim dobro govori materinski jezik... To im je bitno olakšalo komunikaciju. 

milan lazarević/slobodna dalmacija