Prava istina o hrkanju zbog koje se muškarci više neće osjećati kao glavni "krivci"

hrkanje, krvni tlak, otkucaji srca, Odjel za Otorinolaringologiju, glasno i teško hrkanje, glavobolje, depresija, manjak seksualne želje., hrkanje, seks, život, seks navike, laži, činjenice, žene, seks prakticiranje, hrkanje, spavanje san, lijek, hrkanje, slovo i, hrkanje, namirnice, hrkanje, lijek, muškarci, žene, istina, hrkanje

Izraelski stručnjaci ispitali su gotovo 2000 pacijenata u svom centru za poremećaj spavanja i otkrili da je dobar dio žena koje su prije ispitivanja bile uvjerene da ne hrču hrkalo visokim intenzitetom, objavljeno je u časopisu Journal of Clinical Sleep Medicine.

Hrkanje može biti simptom apneje, koja povećava rizik od bolesti krvnožilnog sustava.

Otkrili smo da između spolova nema razlika u intenzitetu hrkanja, ali žene imaju tendenciju podcijeniti glasnoću svoga hrkanja, rekao je jedan od autora studije dr. Nimrod Maimon, profesor na Ben-Gurionovu sveučilištu u Izraelu. Činjenica da žene misle da hrču rjeđe i tiše možda je jedna od prepreka da se češće jave u klinike za poremećaje spavanja, dodao je.

U istraživanju je sudjelovalo 1913 pacijenata, 675 žena i 1238 muškaraca. Prosječna dob sudionika bila je 49 godina. Prije nego što su zaspali, ispunili su upitnik o tome što misle koliko često i glasno hrču. Intenzitet hrkanja bio je ocijenjen kao blag ako je buka bila do 45 decibela, umjeren do 55 decibela, snažan do 60 decibela i vrlo snažan ako je bio viši od toga.

Analiza rezultata pokazala je da žene hrču jednako glasno kao i muškarci. Prije ispitivanja 28 posto žena prijavilo je da uopće ne hrče, a ispostavilo se da se to pokazalo točnim za samo njih devet posto. Među muškarcima razlika nije bilo toliko velika. Njih je 6,8 posto bilo je uvjereno da ne hrče, a u stvarnosti ih nije hrkalo 3,5 posto.

Mnogi misle da je hrkanje problem pretilih, sredovječnih muškaraca, kazao je stručnjak za probleme spavanja dr. Ryan Soose s medicinskog fakulteta u Pittsburghu, koji nije bio uključen u istraživanje.

Mi se kao polje medicine moramo odmaknuti od tih tradicionalnih stereotipa i priznati da je potreban osobniji pristup za oba spola, zaključio je.

Izvor: zadovoljna.hr