Poznati Mostarci postali ovisni o 'Faceu'

Stara gimnazija u Mostaru
Facebook je od svog nastanka prije šest godina do danas uspio postati najutjecajnija društvena mreža u svijetu, tako da ni BiH nije iznimka. Većina Mostaraca koji koriste Internet se odlučuje za otvaranje svog profila na Facebooku, tako da među domaćim korisnicima Interneta njih čak 50 posto ima otvoren profil na ovoj stranici.
Mostarske ličnosti

Godina 2010. proglašena je godinom društvenih mreža u svijetu, a kako bi pokazali da ne kaskaju s vremenom, mnogi poznati otvorili su Facebook profile. Među milijunima korisnika društvene mreže Facebook nalazi se i poveći broj domaćih javnih osoba. Tako na Facebooku svoj profil imaju Selma Jakupović, poznata liječnica te vijećnica SDP-a u Gradskom vijeću Mostara, koja ima čak 731 prijatelja.
Aner Žuljević, predsjednik ŽO-a SDP-a HNŽ-a, ima 559 prijatelja i vrlo često je dostupan na Facebooku. Svoj profil ima i mostarski gradonačelnika Ljubo Bešlić, a da je itekako aktivan na istom, potvrđuje podatak od 443 prijatelja. Među Bešlićevim prijateljima, između ostalih, su Milan Bandić i aktualni zagrebački gradonačelnik te Borjana Krišto, predsjednica Federacije BiH, te brojna druga poznata imena javnoj sceni. Tu je i bh. pjevačica Mija Martina Barbarić koja je predstavljala BiH na Eurosongu 2003. godine te pjevač s mostarskom adresom Vedran Hajdarević koji se u posljednje vrijeme malo povukao s glazbene scene jer je počeo raditi u struci za koju je stekao zvanje.
Veselin Gatalo, bh. književnik, također je od onih koji su pokazali da ne kaskaju za vremenom otvorivši Facebook profil pa danas broji čak 1819 prijatelja, što je više nego očito da ovaj bh. umjetnik veći dio dana posvećuje ovom poroku. Ništa manje nije aktivan ni Mario Knezović, frontmen grupe Zoster, koji broji 1639 Facebook prijatelja. Ni njegovom bratu Slavenu Knezoviću, poznatom glumcu, kako ga u Mostaru vole zvati Zmaj, nije stran pojam biti online na Facebooku. Tako među njegovim mnogobrojnim prijateljima, točnije njih 1912 njih, nalazi se i bh. Oskarovc Danis Tanović. Mlada Mostarka Ornela Vištica, koja je prema Globusovom izboru ljepote proglašena najljepšom Hrvaticom 2010. godine, ima također Facebook profil i 795 prijatelja. Neizostavna sportska ikona Blaž Baka Slišković je vjerni fan ove društvene mreže. Tomu svjedoče stranice otvorene s njegovim osobnim podacima i brojnim fan klubovima. Ne zaboravimo spomenuti i mostarske modne dizajnerice Slađanu Raić Galić i Maju Mišić Rosić koje su jako aktivne čemu svjedoči i veliki broj Facebook prijatelja. Po broju prijatelja dominiraju i mostarski glumci Ivo Krešić i Igor Vidačković, koji su često dostupni na ovoj društvenoj mreži.

Privatne stvari

Budući da na svom profilu mnogi iznose privatne i manje privatne stvari, na njihovu sreću ili žalost, prije ili poslije takve pikanterije dospiju do medija, pa se brzo pročuje i ono što pojedine osobe pokušavaju skriti od očiju javnosti, no ipak iste odaju svojim Facebook prijateljima smatrajući kao sigurnom izvoru, što je daleko od istine. Tako dok nekima ovaj vid popularnost dobro dođe, drugi se pak uhvate za glavu zbog procurenih informacija, no ipak ne poduzimaju ništa po tom pitanju nego se ponovno povezuju i nastavljaju uživati u svom poroku.

Piše:Almedina Bečić / dnevni-list.ba