Povodom Svjetskog dana spavanja otkrivamo vam što nam se događa kada ne spavamo dovoljno

 Povodom Svjetskog dana spavanja otkrivamo vam što nam se događa kada ne spavamo dovoljno
Konstantna glad

Hrana je jedan od dva glavna izvora energije za naše tijelo. Drugi je san. Ako ste neispavani, tijelo će pokušati nadoknaditi energiju iz hrane te će vam slati signale da je gladno i kada nije. Kemijski to znači da će pojačano proizvoditi hormon gladi grelin. Jedna od posljedica nespavanja je pretilost.

Nemogućnost donošenja odluka

Manjak sna utječe na našu moć rasuđivanja što je ključno za rješavanje problema i donošenja odluka. Izvan forme smo kad smo umorni.

"Možda mislite da je dovoljno spavati pet sati na noć jer ne osjećate umor tijekom dana. No, dugoročno, pet sati sna dovest će do kroničnog umora koji će utjecati na kognitivne sposobnosti", upozorava psihologinja i stručnjakinja za spavanje Hope Bastine.

Emocionalni vrtuljak

Čas ste živčani, čas ste sjajno raspoloženi. Male stvari vas mogu izbaciti iz takta i pitate se u čemu je problem. "Velika je vjerojatnost da ste kronično neispavani", kaže Bastine.

Zaboravnost

Kvalitetan san je ključan za dobro funckioniranje mozga. Dok spavamo mozak se čisti od nepotrebnih informacija koje je prikupio tijekom dana, a one bitne sortira. Kad smo neispavani, u glavi je košmar što rezultira time da zaboravljamo stvari i ne možemo se usredotočiti.

Manjak libida

Studija objavljena u časopisu Journal of Sexual Medicine pokazala je da neispavane žene imaju za 14 posto manju želju za seksom, od žena koje su se naspavale. Osim toga, ljudi se osjećaju bolje kada su naspavani što znači i da su zadovoljniji svojim izgledom, a to je bitna stavka kada govorimo o seksu.

Nespretnost

Na psihičkoj razini manjak sna se manifestira kroz ono što nazivamo "kratkim živcima" - nemogućnost upravljanja osjećajima. Na tjelesnoj razini manjak sna se pokazuje kroz nespretnost - umorno tijelo teško se koordinira. Ako primijetite da vam stvari češće ispadaju iz ruku, ako ste prolili kavu po važnim papirima ili udarili malim nožnim prstom o stol, kako pjeva Hladno pivo, možda je vrijeme za krevet.