Potez za otkrivanje muljatora: 3 rečenice koje znače 'lažeš'

laž, laganje, zdravlje, laganje, laži, veza, laganje, znakovi, laži, laž, prijevara, varanje, laži, rečenice, otkrivanje, muškarci, laganje

I dok se prvi znakovi neiskrenosti i obmane mogu pročitati iz neverbalne komunikacije, odnosno govorom tijela, postoji još jedan uzorak koji opisuje lažljivce, a krije se u riječima, odnosno rečenicama koje izgovaramo.

Riječ je o takozvanom jeziku kojim govore lažljivci. Donosimo 3 najčešće formulacije rečenica uz pomoć kojih možete prepoznati 'muljatora'.

1. LAŽLJIVCI SEBE IZBACUJU IZ REČENICE

Želite li biti sigurni da vas netko mulja, uhvatite ih nespremne te im postavite direktno pitanje. Prva reakcija osobe koja pokušava prikriti istinu je ta da će vam odgovoriti tako da sebe potpuno izbaci iz konteksta odgovora.

Primjer istine i laži: Postavite li pitanje tko je vozio auto, iskreni odgovor glasio bi 'Ja nisam vozio auto', dok će lažljivac promumljati nešto poput 'nitko nije vozio auto' ili 'ne znam je li netko vozio auto' i tako će sebe potpuno izbaciti iz konteksta. Riječ je o refleksnoj reakciji kojom osoba koja laže sebe želi maksimalno udaljiti od laži.

2. LAŽLJIVCI VOLE KORISTITI NEGATIVAN KONTEKST

Iako su neki itekako vješti u laganju, prirodna reakcija tijela na laž je nelagoda i nervoza koja se može očitovati u ponašanju, ali i govoru. Osobe koje pokušavaju zakamuflirati laž često u rečenice ubacuju negativne riječi koje simboliziraju ljutnju naspram nekoj situaciji.

Primjer istine i laži: Ako vam netko kaže 'Oprosti, nisam se javio na poruku jer mi se ispraznila baterija na mobitelu' to može značiti da vam je rekao istinu. No ako rečenica sadrži puno negativnih riječi poput 'Ma nisam se javio jer mi se glupi mobitel opet ugasio. Mrzim ga!', to može upućivati da se osoba pokušava izvući lažima.

3. LAŽLJIVCI GOMILAJU RIJEČI

U želji da se izvuku iz negativne situacije, osobe koje lažu će se maksimalno potruditi da se u njihovu ispriku nikada ne posumnja.

Upravo zbog toga lažljivci vole pripremiti sočan i detaljan odgovor. No nisu niti svjesni kako upravo ti detalji mogu otkriti sočnu laž. Naime, osobe koje vas pokušavaju 'preveslati' u objašnjenje će uvrstiti veliki broj detalja koje opisuju situaciju, a koji zapravo nemaju puno veze sa samom pričom.

Primjer istine i laži: Osoba koja kasni zbog gužve u prometu reći će 'Oprosti što kasnim, u gradu je bila velika gužva' , dok će lažljivac pokušati složiti nešto poput 'Oprosti, ali danas mi je užasan dan. Probijam se iz centra skoro sat vremena. Prvo neka prometna nesreća, onda neki luđak parkirao na pol trake...'. Iako ponekad svakom od nas doista možemo dogoditi ovakav 'lud' dana, kod lažljivca se takav dan ponavlja vrlo često, odnosno svaki put kada se pokušava izvući.

Izvor: zadovoljna.hr