POREZ NA PSE Hoće li vlasnici za svoje ljubimce državi plaćati sto eura godišnje?

pas
Naime, država planira do toga datuma donijeti Zakon o zaštiti životinja, a upravo je ovakva odredba sastavni dio tog prijedloga, piše Slobodna Dalmacija.

Javna rasprava o prijedlogu zakona je provedena, a Ministarstvo poljoprivrede još uvijek objedinjuje odgovore na dostavljene komentare, a odluči li se država za uvođenje ovog poreza on bi mogao zahvatiti oko 350 tisuća ljudi, koliko je registrirano vlasnika pasa.

Branka Buković-Šošić, voditeljica Odjela za zaštitu životinja u Ministarstvu poljoprivrede, smatra da bi uvođenje ovakvog poreza poslalo poruku vlasnicima pasa da trebaju osigurati kontrolu razmnožavanja svojih ljubimaca. Ideja je, naime, da se kao olakšice od poreza u obzir može uzeti da vlasnik steriliziranog psa ne plaća porez kao ni onaj koji je psa udomio iz skloništa, piše Slobodna Dalmacija.

Ovakvo rješenje podržavaju i udruge za zaštitu životinja. Tako je udruga Prijatelji životinja na svojoj internetskoj stranici objavila da podržava uvođenje tzv. poreza na pse te da su podržali prijedlog Jurice Ambrožića, iz zagrebačkog Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.

Ambrožić se pozvao na primjere Austrije i Njemačke u kojima postoji sličan porez, ali je on u nadležnosti Ministarstva financija, a ne poljoprivrede, što je kod nas prijedlog. On predlaže da se napravi više razreda pri razrezu poreza, pa bi tako udomljene životinje iz skloništa imale popust, čime bi u konačnici rad skloništa za životinje financirali vlasnici ljubimaca, a ne svi porezni obveznici.

Udruga smatra da bi uvođenje takvog poreza dovelo "do bolje kontrole mikročipiranja pasa, a time i cijepljenih pasa, a sve u svrhu smanjenja napuštanja pasa i veće odgovornosti i skrbi za pse. Zalažemo se da pritom vrijede olakšice, povlastice i oslobođenje od poreza za udomljene i kastrirane pse (npr. da oni koji udome psa iz skloništa ne moraju platiti porez prvih pet godina, oni koji kastriraju psa plaćaju pola poreza za pse), kao i da se oslobode od plaćanja poreza skloništa i skrbnici koji zbrinjavaju velik broj pasa."