Popajevo selo u srcu Malte

Ova činjenica je, istina, samo u mašti, ali je turisti obožavaju.

Prije više od 30 godina ovaj zaliv u obliku sidra bio je samo jedna od lijepih uvala i plaža Malte, a onda je odabran kao mjesto gde će biti sagrađena scenografija za holivudski film o čuvenom mornaru Popaju.

Film su snimile poznate kuće "Disney" i "Paramount", a glavnu ulogu šarmantnog mornara i "izjelicu špinata" igrao je omiljeni komičar Robin Vilijams. Danas je nekadašnji filmski set pretvoren u turističku atrakciju i muzej na otvorenom.

U selu se ukupno nalazi 19 autentičnih kućica, a sve ostalo su kulise. Građeno je tijekom sedam mjeseci, a za podizanje kuća korišteno je drvo uvezeno iz Nizozemske.

Podignut je i nasip pored plaže da bi se tadašnji filmski set zaštitio od velikih talasa. Ostat će upamćeno da film o Popaju nije zabilježio veliki komercijalni uspjeh, ali zato Malta danas posjeduje jedno od originalnih ludih mjesta za provod.

Osim čarobnih bajkovitih kućica, selo sadrži i brojne muzeje, igraonice, atrakcije namijenjene ljubiteljima dječjih alpinističkih poduhvata, idiličnu plažu, magična mini-krstarenja i brojne druge zabave.

Najmlađi imaju i priliku da "se upoznaju" i sa Popajem, njegovom djevojkom Olivom, ali i vječitim neprijateljem Badžom. U restoranima se na meniju nalaze i neizostavni specijaliteti sa špinatom, a u centru sela je i kino koji prikazuje crtiće o Popaju. Omiljeni suvenir sela jeste - konzerva špinata s likom Popaja.

HUFFINGTON POST