VIDEO  Pogledajte kako izgleda pametni pješački prijelaz budućnosti

zebra test

Pametni pješački prijelaz, za koji njegovi dizajneri tvrde da je uočljiviji od standardnog i da će povećati sigurnost pješaka u prometu, osim LED svjetlosnih izvora, koristi kompjuter i kamere, tako da u realnom vremenu može mijenjati horizonatlnu signalizaciju na cesti, a u ovisnosti od toga da li se ispred mjesta za prijelaz ulice nalazi pješak ili ne.

Kada sistem procijeni da je sigurno preći ulicu, na cesti će se od LED sijalica formirati privremena 'zebra', a ispred samog pješačkog pojavit će se zelena svjetlosna traka koja označava da pješaci mogu zakoračiti na put.

Tehnologija je u stanju da prepozna različite vrste prevoznih sredstava, poput bicikala, pa se za njih na putu aktivira posebna svjetlosna signalizacija. U slučaju da pješak ili dijete iznenada istrče na ulicu, pojavit će se upozoravajuće crveno svijetlo na cesti, kao opomena kako samom pješaku, tako i vozačima.

Pametna LED signalizacija umjesto klasične boje na putu ima još jednu prednost jer je uočljivija u noćnim i uvjetima smanjene vidljivosti. Prototip koji je za sada u fazi razvoja i testiranja sastoji se od horizontalnih LED panela dimenzija 7,5 m x 22 m i ispituje se na specijalnom poligonu u južnom dijelu Londona.