FOTO  Pogledajte hladnjak koji se u francuskim naseljima koristio prije stotinu i više godina

hladnjak

Zanimljivo u ovom dijelu Francuske su brojna mala naselja. U svakom tom naselju možete vidjeti samo jedan ogroman objekat i to su crkve koje najčešće je tu još od srednjeg vijeka.

Gotovo svako malo mjesto ima i gostionicu. Baš tako gostionu što me je podsjetilo na legendarnu britansku seriju koja ismijava jednako Francuze i Njemce. Serija "Allo allo" i Rene koji je pravi mamac za žene, a koji usko surađuje i sa Njemcima ali i sa francuskim pokretom otpora koji čine samo žene.

Vješto ispod kreveta svoje punice skriva dva britanska pilota uz neizostavnu ljubomornu ženu Edith. Zanimljivo da upravo u ovim malim mjestima znači postoji barem jedna gostionica u kojoj radi konobar sličan Reneu.

Ipak o Reneu i francuskim gostionicama neki drugi put. Kao što sam napisao na početku teksta već više od mjesec dana sam u Francuskoj i to u jednom mjestu pod nazivom Cannes Écluse.

Mjesto broji nekih 5 do 6000 stanovnika. Ima jednu veliku crkvu Sv. George sagrađenu davne 1739. godine, veliki dvorac sagrađen 1140. godine u kojem je boravio i Luj XIV davne 1651. godine, a u kojem se danas nalazi administracija Nacionalne škole policijskih službenika. Mjesto je poznato i po brani na rijeci Yonne, koja se nakon par kilometara uljeva u ogromnu rijeku Senu. Tu se nalazi i jedna gostiona, slična kao u gore napisanoj seriji.

Ipak, mene je dojmio jedan mali objekat na koji naiđem uvijek kada krenem prema središtu tog mjesta. Mali objekat sličan nekoj kućici i koji se nalazi u novom dijelu tog gradića. Na njemu sam pronašao natpis i vidio da je riječ o objektu koji ima neko povijesno značenje.

Na sreću danas imamo google pa se nisam morao puno mučiti. Pronašao sam da je to neka vrsta bunara u kojima zimi led, nakon što je pohranjen, ostane neotopljen do ljeta. Uz volumen 5 m ³, može sadržavati 2,5 tona leda.

Ulazi se jednim prolazom okrenutim prema sjeveru. Hodnik služi za pohranu hrane sobu.

Sve je dobro izolirano za održavanje niske temperature leda. Poklopac je izrađen od drveta. Danas je obnovljena od početnih materijala i zadržala je svoj prvobitni izgled.

Da, tako se prije stotinu i više godina u ovim krajevima čuvala hrana i uzimao led ljeti što je zasigurno zanimjivo, jer u našim krajevima sigurno nećemo moći pronaći slične objekte.

HERCEGOVINA.info