Pod pritiskom uništio istraživanje 210 milijuna korisnika Facebooka

Znanstveni poduzetnik Pete Warden iz Bouldera u Coloradu objavio je da je dobrovoljno uništio podatke svog istraživanja 210 milijuna javnih profila na Facebooku. Objavio je da se odlučio odreći višegodišnjeg truda u analiziranju te društvene mreže jer nije imao dovoljno novca za pravnu borbu protiv Facebookovih odvjetnika koji su mu zaprijetili sudskom zabrano objavljivanja tih podataka i analiza.
Pete Warden je svoje nalaze i podatke namjeravao objaviti znanstvenoj zajednici, te podatke popratiti grafičkom analizom međuveza koje ostvaruju korisnici. Njegovo bi istraživanje postalo važno polazište mnogih koji žele doblje istraživati fenomen društvenoga povezivanja na internetu, ili neke posebne fenomene. Warden je dosad već objavio "društvenu topografiju" veza među 120 milijuna javnih korisnika Facebooka u SAD-u, koji pokazuju da se, mimo prednosti interneta kojim se mogu održavati vrlo žive veze bez obzira na odaljenost njenih pripadnika, korisnici uglavnom grupiraju u regionalne nakupine.
Warden tvrdi da je imao najmanje 50 zahtjeva za podacima koji bi potakli nova istraživanja, od kojih su neka već bila spremna i trebalo je njegove nalaze samo usporediti s podacima iz drugih izvora kao što su popisi stanovništva, materijalni statusi korisnika, njihova profesionalna pokretljivost, zaposlenost i druge društvene veze.

Pete Warden je svoje istraživanje utemeljio na softveru koji je automatski retraživao dostupne podatke s profila korisnika na Facebooku a da im se nije morao predstaviti kao "novi prijatelj". Prikupio je korisnička imena, lokacije, popise prijatelja i glavne teme interesa koji te ljude povezuju, a planirao je podatke podvrgnuti metodi "anonimizacije", dakle, ukloniti same podatke koji bi upućivali na identitet korisnika.
Dok je prikupljao te podatke nije tražio dopuštenje same tvrtke, a Facebookov glasnogovornik to mu je uzeo za zlo: "Warden je bio iznimno kooperativan od prvoga trenutka kad smo s njime ostvarili kontakt, te je napustio buduće namjere kad smo mu objasnili da je svojim postupkom prekršio pravne uvjete korištenja Facebooka".
Slično istraživanje Facebooka, ali na 10 milijuna profila izveo je i2008. godine istraživač Ben Zhaio sa sveučilišta UCLA Santa Barbara, a u punom dosluhu s upravom Facebooka.

Istraživači se obično ne obaziru na "subjektivnost" istraživanoga fenomena, pogotovo ako samom metodom istraživanja ni ne privlače njegovu pozornost, a kamo li da bi se miješali. Zbog toga znanstvenici posve zanemaruju pravni tekst "Uvjeti korištenja", ali zato poštuju druge mehanizme koji izražavaju volju vlasnika stranica gdje je navedeno što je dopušteno, a što nije dopušterno pretraživati. Većina internetskih stranica ima običnim korisnicima nevidljivu tekstualnu datoteku "robots.txt". U njoj obično stoji koje dijelove stranica računalni programi smiju, a koje ne smiju pretraživati. Istraživači koji koriste programe za prikupljanje podataka, pa i obične internetske tražilice, obično konzultiraju tu datoteku. Facebook ima takvu datoteku i Wardenov se program pridržavao njenih odrednica.
Jim Giles New Scientista, koji iscrpno piše o šteti za znanost koju je prouzročilo brisanje tih podataka, nagađa da je Facebook možda procijenio da bi njegovi korisnici možda stekli dojam da im se tim istraživanjem narušava privatnost.

vecernji.hr