FOTO  Počinje Samoborska glazbena jesen, završava Marimba Week

 Samoborska glazbena jesen, samobor, samoborska jesen

Samoborska glazbena jesen i u svom 42. izdanju nudi niz poslastica za zaljubljenike u klasičnu glazbu. Svečano otvorenje zakazano je 29. rujna kada će ovogodišnji program u samoborskoj župnoj crkvi svete Anastazije u 20 sati otvoriti pijanistica Martina Filjak, čijim se vrhunskim izvedbama divi publika diljem svijeta. Za samoborski koncert naša je proslavljena pijanistica odabrala skladbe Haydna, Bacha i Liszta.

Nakon svečanog otvorenja u subotu, 30. rujna, kreće 14. međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić, a svečano proglašenje pobjednika i nastup prošlogodišnjih Kvarteta saksofona Ardemus i Cantus Ansambla pod vodstvom dirigenta Berislava Šipuša bit će 3. listopada. Nakon toga slijede zajednički nastup Borivoja Martinića-Jerčića (violina), Gernotha Süßmutha (violina), Aleksandra Miloševa (viola), Jelene Očić (violončelo), Monike Leskovar (violončelo), Josea Gallarda (klavir), Martine Filjak (klavir), Petrita Çekua (gitara) i Mihaela Paara (klarinet), a potom koncert Simfonijskog orkestra HRT-a s violočelistom i dirigentom Enricom Dindom. Međunarodno skladateljsko natjecanje New Note na programu je predzadnjeg dana festivala kada će Zagrebački solisti praizvesti prvonagrađenu skladbu "Water Rituals" talijanskog skladatelja Andree Portera, a na kraju 8. listopada program festivala zaključit će Vokalni ansambl Antiphonus i Hrvatski barokni ansambl.

U očekivanju svečanog otvorenja 42. Samoborske glazbene jeseni kraju se privodi Marimba Week Ivane Bilić, koji je bio uvertira u program festivala. Marimbisti i udaraljkaši pokazali su svoju izvrsnost, a ove godine u Samoboru su nastupili grčki jazz vibrafonist i kompozitor Christos Rafalides, I.N.K. Experiment Duo (Ivana Kuljerić Bilić i Nikola Krbanyevitch), bugarska marimbistica Vassilena Serafimova i francuski pijanist i kompozitor Thomas Enhco, Flam-a Duo (Luis Camacho i Francesco Mazzoleni), potom Sudar Percussion te kanadska udaraljkašica Beverley Johnston. Usvojeno znanje na Masterclassu pod vodstvom Ivane Bilić prezentirat će 29. rujna od 18 sati polaznici seminara na završnom koncertu Marimba Weeka u kino dvorani POU Samobor.
Ulaznice za koncerte mogu se kupiti na www.ulaznice.hr, u POU Samobor i neposredno prije koncerata. Sve informacije vezane uz Samoborsku glazbenu jesen, kao i kompletan program, mogu se naći na www.samobor-festival.com.
Organizator Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Zagrebačka županija, Grad Samobor te Addiko Bank Hrvatska.