FOTO   Počelo 12. Međunarodno natjecanje mladih glazbenika

Ferdo Livadić, natjecanje, glazbenici

Nastavljajući tradiciju podupiranja glazbene mladeži i u ovogodišnjem izdanju Samoborske glazbene jeseni održava se Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić. Prve večeri natjecanja, u nedjelju, 27. rujna publici u Galeriji Prica i članovima prosudbene komisije (dirigent Vladimir Kranjčević, muzikologinja Ivana Kocelj, violinist Gerno Süssmuth, dirigent i skladatelj Zoran Juranić i skladatelj Srećko Bradić) predstavili su se violončelistica Latica Anić, mandolinist Maksimilijan Borić i violinist Zvonimir Krpan, dok je nastup klavirskog dua Danijel Gašparović-Nikola Kos otkazan zbog više sile.
Za svoj recital Latica Anić izabrala je Schubertovu Sonatu u a-molu - Arpeggione sonata, D.821, Ligetijevu Sonatu za violončelo te u obaveznom izboru domaćeg autora Rapsodiju Concertante Borisa Papandopula. Latica Anić trenutno studira na Muzičkoj akademiji u Karlsruheu u razredu Laszla Fenyoa, a do sad je pobjedila na međunarodnom natjecanju u ausrijskom Liezenu te na 3. hrvatskom natjecanju mladih glazbenika Papandopula u Zagrebu.

Maksimilijan Borić odlučio se za 4. Partitu u a-molu za mandolinu solo Filippa Saulija, Adagio ma non troppo u Es-duru za mandolinu i klavir, WoO 43 Ludwiga van Beethovena te Capriccio Spagnuolo, op 276 Carla Muniera i 2. Koncert za mandolinu i klavir u a-molu Raffaela Calacea, dok je za domaćeg autora izabrao Miroslava Miletića i Suitu rusticu za mandolinu i klavir. Maksimilijan Borić završio je studij mandoline na Konzervatoriju Giuseppe Verdi u Milanu, u razredu prof. Uga Orlandija. Osvajač je brojnih nagrada kao solist i član komornih sastava na tamburi i mandolini, među kojima i Natjecanje Giacomo Sartori u talijanskoj Ali.
Zvonimir Krpan svoj je recital otvorio Hrvatskom rapsodijom - Žetelačka Frana Lhotke da bi nastavio Beethownovom Sonatom za violinu i klavir, op. 24, Proljetna i završio sa Zigeunerweisen, op. 20 Pabla de Sarasatea. Krpan je student prve godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu prof. Davora Philipsa, a iza sebe ima niz prvih nagrada na državnim natjecanjima u Varaždinu te međunrodnom gudačkom natjecanju Rudolf Matz.

Natjecanje Ferdo Livadić nastavlja se u ponedjeljak, 28. rujna nastupima Kallea de Bie (violončelo), Franje Bilića (čembalo), Anamarije Milić (violina) i Biljane Vitanović (harmonika) od 17 sati u Galeriji Prica. Osvajači Nagrade Ferdo Livadić u iznosu od 15 tisuća kuna sponzora Hypo Alpe Adria Banke i Nagrade grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja od 10 tisuća kuna bit poznati na Večeri pobjednika u utorak, 29. rujna.