Počele pripreme za 'kraj svijeta'

maye smak svijeta, maje, proročanstvo, maye smak svijeta, maje, kalendar, maye smak svijeta, smak, kraj svijeta, smak, maye smak svijeta, svijet, smak svijeta, upozorenje, svijet, smak, smak svijeta, smaknuća, smak svijeta, smak
Svečanosti koje bi vrhunac trebale dosegnuti 21. prosinca, počele su prinošenjem darova Ixchel, majanskoj božici majčinstva i ljubavi, u spilji blizu sela Noc-Aca pokraj Meride, glavnoga grada istočne meksičke države Yucatana. Mjesno stanovništvo božici Ixchel među ostalim donosi žito, što je simbol plodnosti u majanskoj religiji.

Početak nove majanske ere, 21. prosinca, slavi se posvuda na jugu Meksika i u još četiri države pod utjecajam majanske kulture - u Gvatemali, Belizeu, Salvadoru i Hondurasu.

Taj datum predstavlja kraj razdoblja dugog više od 5000 godina prema majanskom kalendaru koji je počeo 3114. godine prije Krista. I dok većina sudjeluje u svečanosti proslave kraja majanskog ciklusa, ostali očekuju najgore - kraj svijeta. Takvim su očekivanjima dijelom pridonijeli filmovi katastrofe, među kojima i film 2012. Nijemca Rolanda Emmericha, kao i knjige poput Proročanstva Maja američkog autora znanstvene fantastike Stevea Altena, javlja HRT.

Stručnjaci za kulturu Maja s prezirom odbacuju takva predviđanja. Za njih je 21.12.2012. tek kalendarski prijelaz iz jednoga doba u drugo. Francuski arheolog i stručnjak za majansku kulturu Jean-Michel Hoppan tvrdi da 21. prosinca 2012. obilježava završetak velikog ciklusa.

Datum koji potiče maštu i nagađanja pronađen je ugraviran na jednome stećku koji se čuva na arheološkom nalazištu Mucuspani u El Tortugueru na jugu Meksika.