Ploče: Divovski gušter čija je slina smrtonosna prestrašio mještane Komina

Odmah se po cijelome gradskom području proširila priča kako je riječ o varanu ili zmaju, opasnoj životinji koja može narasti do tri metra i težiti do 150 kilograma. Ogromni gušter navodno je viđen u blizini kominskoga groblja, a nakon što bi ispuštao zastrašujuće krikove, oglasili bi se psi i kokoši po mjestu.

Reakcije stanovništa donje Neretve su dvojake, jedni s podsmjehom promatraju najnovija događanja, a drugi su oprezni, jer je riječ o životinji koja u svojoj slini ima veliki broj bakterija od kojih su neke smrtonosne i uzrokuju infekciju rana.

Varan najčešće odmah ubije plijen, a ako ga ne uspije ubiti uporno ga slijedi, ponekad danima, u očekivanju da će žrtva stradati od infekcije, što se, gotovu u pravilu, uvijek i dogodi. Ako žrtva i nije uginula od bakteremije, dovoljno je oslabila da je varan bez problema savlada i pojede.

Osim životinja, zabilježeni su slučajevi iskopavanja ljudskih trupala iz lokalnih groblja koja nisu bila zakopana dovoljno duboko. Nadležne institucije su najnoviju situaciju shvatile ozbiljno i, kako smo neslužbeno saznali, održan je hitan sastanak predstavnika Grada Ploča, policije i drugih institucija.

Za sve njih ovo je potpuno neočekivana situacija i traže se nadležne institucije koje trebaju reagirati. U Kominu smo saznali kako je prije nešto više od godinu dana jedna osoba u blizini svoga plastenika vidjela veliku životinju sličnu krokodilu kako prilazi psu, ali je onda pobjegla. Osoba koja je to pokušala ispričati, bila je ismijana. Nakon najnovijih događanja, malo tko se smije i svi čekaju odgovore.

izvor: jutarnji list