FOTO  Pljočkari iz Grahova na Međunarodnom festivalu pljočkanja u Buzetu

turnir, Istra, Pljočkarski klub

...održan 1. Međunarodni festival pljočkanja koji je okupio pedesetak pljočkara iz šest zemalja - Italije, Španjolske, Portugala, Slovenije, Hrvatske i BiH koju je predstavljao nedavno osnovani Pljočkarski klub Bosansko Grahovo.

Prvog dana festivala upriličen je okrugli stol na kojem su se prestavili svi sudionici. Domaćini iz Istarskog pljočkarskog saveza istaknuli su da već dugi niz godina skrbe o pljočkanju kroz djelovanje u dva pravca. Jedan je promocija i razvoj pljočkarskog sporta u čemu je od HOO-a dobio podršku i pomoć u realizaciji konačnog cilja da pljočkanje bude uvršteno u nomenklaturu sportova i drugi od kojeg je sve krenulo, zaštita je pljočkanja kao tradicijske igre.

Istarski pljočkarski savez je također od Ministarstva kulture RH zatražio upis pljočkanja u popis nematerijalne kulturne baštine Hrvatske i taj proces će uskoro biti završen, a ostvareno je i učlanjenje u AEJeST (Europsku asocijaciju tradicionalnih igara i sportova) koja djeluje pod pokroviteljstvom UNESCO-a.
Drugog dana manifestacije upriličen je pljočkarski susret reprezentacija Hrvatske i Slovenije, a potom su predstavnici zemalja sudionika predstavili svoje načine pljočkanja uz poruku da su tradicijske igre dio kulturne baštine i stoga ih treba očuvati. Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić izrazio je zadovoljstvo što je u Buzetu održan najveći međunarodni skup u regiji posvećen upravo ovoj tradicijskoj igri. Ekipa iz Bosanskog Grahova uručila je domaćinima i ostalim sudionicima prigodne darove, tj. neke od tradicionalnih proizvoda grahovskog kraja i Hercegbosanske županije.

Grahovljani su također pozvani da gostuju u Italiji i Portugalu, a na jesen će u Bos. Grahovu biti domaćini međunarodnom turniru u pljočkanju.