Pili ste vodu koja je preko noći bila u čaši? E, više nećete, a evo i zašto!

voda boca, voda, zdravlje, voda, dijeta, kilogrami, dijeta, voda, voda, uvoz, čaša vode, krvni tlak, probava, voda, liječnici, život, voda, želudac, piće, zdravlje, voda, znakovi, zdravlje, voda, topla voda, zdravlje, boca, plastična boca, voda boca, voda, voda, piće, spavanje, voda, zdravlje, novinarka, voda, zdravlje, voda, odstajala , voda, zdravlje, voda, flaširana voda , voda, zdravlje
Obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni bjelančevine, pa se lakše zagadi bakterijama. Za neobičan okus vode koja je stajala u čaši preko noći postoji objašnjenje.

Naime, kako je voda bila izložena zraku upila je malo ugljičnog diksida, a djelić njega pretvorio se u karbonsku kiselinu. To znači da je voda promijenila svoj kemijski sastav.

Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona i pretvori se u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vode zbog čega se mijenja okus vode.

Osim toga, voda koja je stajala u čaši nekoliko sati bila je izložena i bakterijama, a u njoj je završila i određena količina prašine. To ne znači da se pokvarila, ali zbog svega navedenog, sljedeći put dobro razmislite hoćete li popiti ustajalu ili ćete natočiti svježu vodu.

Autor: PortalOko.hr