FOTO  Pijanist Ivan Vihor Krsnik Čohar pobjednik je natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić

samoborska jesen,  Samoborska glazbena jesen

Nakon violončelistice Petre Kušan 2007. godine, pijanist Ivan Vihor Krsnik Čohar na Večeri pobjednika ovogodišnjeg natjecanja primio je Nagradu za najbolju umjetničku osobnost i Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora za izvedbu kompozicije Borisa Papandopula Contradanza. Nakon nastupa svih šest ovogodišnjih kandidata jednoglasno je to odlučila Prosudbena komisija koju su činili Vladimir Kranjčević (predsjednik), Gernot Süßmuth, Ivana Kocelj, Branko Mihanović i Srećko Bradić.
U obrazloženju Prosudbena komisija istaknula je kako je bio izuzetno težak zadatak odabrati najbolje od šestero izuzetnih glazbenika, no odluka je bila jednoglasna budući da se Krsnik Čohar predstavio vrlo zahtjevnim i reprezentativnim pijanističkim programom - Beethovenom Sonatom za klavir br. 23 u f-molu, op. 57 Appassionata i Lisztovim Apres une Lecture de Dante: Fantasia quasi Sonata. U obje kompozicije, koje predstavljaju sam vrh tehničkih i interpretativnih zahtjeva klavirske literature uopće, kandidat je pokazao zavidnu tehničku razinu, formalnu jasnoću, iznimnu ekspresivnost i uvjerljivost. U to se uklopila i izvedba Papandopulova djela klasicistički odmjereno, s dozom otmjenosti, finoće i plemenitosti, naglasila je Prosudbena komisija.

Ivanu Vihoru Krsniku Čoharu za Nagradu Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost pripala je novčana nagrada u brutto iznosu 15.000 kuna pokrovitelja Addiko Bank, koncerti na festivalima Samoborska glazbena jesen, Osorske glazbene večeri, Festival sv. Marka, Westfalen Classics i koncert u ciklusu Cantus Ansambla, kao i nova kompozicija za pobjednika natjecanja i Cantus Ansambl, koju će prema narudžbi festivala napisati Zoran Juranić, a bit će praizvedena na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2018. godine.

Također, Krsniku Čoharu kao dobitniku Nagrade za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora pripala je novčana nagradu u brutto iznosu 7.500 kuna i koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2018. godine. Pokrovitelji nagrade su Grad Samobor i Hrvatsko društvo skladatelja. Obje nagrade pobjedniku je uručila ravnateljica POU Samobor Jelena Vojvoda.

U nastavku slavljeničke večeri večeri 3. listopada u crkvi svete Anastazije u Samoboru nastupili su prošlogodišnji pobjednici, Kvartet saksofona Ardemus (Lisa Wyss, Lovro Merčep, Jenita Veurink, Yo-yo Su). Oni su uz Cantus Ansambl pod vodstvom dirigenta Berislava Šipuša praizveli skladbu Davorina Kempfa In modo classico, posebno pisanu za Samoborsku glazbenu jesen, a čijoj je izvedbi nazočio i autor. Nakon toga slijedila je Glazba na vodi Georga Friedricha Händela (izbor i obrada D. Sremec), potom Cantus fractalus Srđana Dedića, koji je također bio u publici i čestitao kvartetu na izvedbi. Na samom kraju uslijedila je Introduction et variations sur une ronde populaire Gabriela Piernéa te kao dodatak oduševljenoj publici Debussyjev Reverie.

Organizator Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Zagrebačka županija, Grad Samobor te Addiko Bank Hrvatska. Samoborska glazbena jesen nositelj je EFFE labela, kroz projekt EFFE - Europe for Festivals, Festivals for Europe, koji je inicirala Europska udruga festivala.

Samoborska glazbena jesen u srijedu, 4. listopada, nudi novu poslasticu - zajednički nastup violinista Borivoja Martinića-Jerčića i Gernotha Süßmutha, violista Aleksandra Miloševa, violončelistica Monike Leskovar i Jelene Očić, pijanista Martine Filjak i Josea Gallarda te gitarista Petrita Çekua. Početak je zakazan u 20 sati u crkvi svete Anastazije.

Ulaznice za koncerte mogu se kupiti na www.ulaznice.hr, u POU Samobor i neposredno prije koncerata. Sve informacije vezane uz Samoborsku glazbenu jesen, kao i kompletan program, mogu se naći na www.samobor-festival.com.