Pet stvari koje dokazuju da su 30-e itekako teške i mučne

utapanje
Naslovi albuma "Život počinje u 30-oj", uzrečice "30-e su nove 20″ valjda bi trebale značiti da je to dekada u kojoj imate sređen život, znate što želite, a opet ste dovoljno mladi da se i dalje dobro zabavljate.

Ne baš.

Malo kad u životu ste toliko različiti od svojih vršnjaka, pa čak i najboljeg prijatelja. Imate priajtelje koji su samci. I one koji su u dugim vezama. I one koji su u novim vezama. I one koji su razvedeni. I oni koji imaju djecu. Ista šarolika je slika je i s poslom, stambenim rješenjem, autom, pogledima na život...

Zato, postoji barem pet razloga zbog kojih 30-e i nisu tako divne kao što se priča.

Djeca

Ljudi bez djece počinju osjećati pritisak i sve češće čuju biološki sat koji otkucava. No to samo postavlja još više pitanja. "Jesam li spreman?" "Da li uopće imam majčinski instinkt?" "Ako ne sad, kada ću"... Ništa lakše nije ni onima s djecom. Oni su pak frustrirani što ne mogu slijediti tempo svojih "slobodnih" vršnjaka, pitaju se jesu li odrasli prebrzo...

Posao

U 20-ima, nije bilo bitno što radite, dokle got ste pokrivali troškove. Koji su veći dio dekade svodili na cugu, eventualno hranu, a samo rijetki su izdvajali za režije. No u 30-ima se počinjete pitati je li to - to. Što ćete raditi do kraja života? Da li da šutim i radim iako sam i nakon godina na istom mjestu ili da dam otkaz? Mladi ste, u smislu da morate raditi još više od 30 godina. Ali ipak ste prestari da se vratite na početak i na tržištu rada natječete s ljudima koji su 10 godina mlađi. Ukratko, još uvijek ste dovoljno mladi da sanjarite, ali ste prestari da biste si mogli priuštiti potpuni promašaj.

Ljubav

Ako ste sami, s 30 se počinjete pitati što s vana ne valja. Počinju vas iritirati sva pitanja vaših roditelja,. U krajnjem slučaju, počinju vas iritirati i sretni parovi.
Ako ste u vezi, počinjete se pitati je li to prava veza. Je li vaš partner onaj koji vam je suđen? To je pak pritisak koji sami sebi namećete, ali možda baš i zato puno teži nego onaj roditelja koji "kvocaju" o unucima.

Samopoboljšanje

U 30-ima, vaš mozak je na vrhuncu. Do neke 26, 27 je doslovno rastao, a sada ste najboljoj kombinaciji iskustva i živahnih neurona. Upravo zato znate i koliko malo znate i da biste morali jopš mnogo učiti. Zbog toga se opet mučite pitanjima poput "znam li dovoljno" "Jesam li napravio dovoljno". Ili, onim najgorim ( jer malo što možete promijeniti ) "Zašto nisam bio uporniji na fakultetu?"

Nemir

Istraživanje je pokazalo kako u 30-ima počinje opadati subjektivni osjećaj sreće. Tijekom 20-ih se uspinjemo, trudimo ili samo zabavljamo, i 50-ima već imamo sređene živote. Upravo to nas u 30-ima ispunjava nemirom te želimo sve isprobati. No umjesto da srljate, ustrajte u nečemu neko vrijeme. Upisali ste strani jezik? Super - radite na tome dovoljno dugo da osjetite zadovoljstvo nekim uspjehom.

Rekli bismo vam "bit će bolje" ,ali tog ste vjerojatno već naslušali u 20-ima. Ali možemo reći - stisnite zube, podignite glavu i pošaljite sve u VM - u naponu ste snage.