Pet najčešćih grešaka koje turisti prave u Rimu

Rim
... a ovih pet stvari jednom pravom Rimljaninu lako će odati turistu u "vječitom gradu".

1. Kava za nošenje
U Italiji ne postoji takvo nešto. Nikada nećete sresti Talijana da šeta ulicom sa papirnom čašom kave u ruci. Kava se u Italiji pije u trenutku kada je napravljena i tamo gdje je napravljena. Također, Talijan nikada neće piti kavu sa mlijekom poslije podneva. Kap mlijeka u vašem expresu, poslije 12, lako će vas odati.

2. Oblačenje "kao da vas niko ne gleda"
Ne treba posebno isticati da je moda talijanska stvar. Zato, kada ste u posjeti Rimu, izbjegavajte havajske košulje, sportske majice, japanke, kao i bejzbol kačkete. Iako su Milanezi prepoznatljiviji po modi, ni Rimljani ne zaostaju, pa će po ovakvoj odjeći lako prepoznati turistu.

3. Izbegavanje "zračnog" poljupca
Bliski prijatelji, kako muškarci tako i žene, pozdravljaju se prislanjanjem obraza uz obraz i "zračnim" poljupcem. Ukoliko vam neko uputi ovaj znak pažnje, nije pristojno izbjegavati ga.

4. Dva, tri ili četiri obroka
Iako se to smatra za njihov običaj, mnogi Talijani ne jedu četiri jela za jedan obrok (antipasto, primo, secondo, dolce), pa ne morate ni vi. Slobodno naručite samo nešto sa primo i secondo menija za ručak i nećete pogriješiti.

5. Oklijevanje u vožnji ili pri prelasku ulice
Rimljani voze agresivno, ali se ni pješaci ne ponašaju drugačije u prometu. Samo izgledajte dovoljno uvjerljivo u želji da prijeđete ulicu ili je nikada nećete preći. Promet u Rimu je veoma kaotičan, vozači će vam svirati i vikati na vas, a na vama je samo da ih ignorirate, da se trudite da se ne iznervirate i da nastavite svojim putem.

B92