Paški sir iz komine šampion u SAD-u

paški sir, Paški sir iz maslinove komine, Sirana Gligora, World Cheese Championship, Wisconsin, Pag
Sirana Gligora iz Kolana, mjesta sa 700 stanovnika, dobitnik prvog mjesta u klasi ovčjih sireva na natječaju World Cheese Championship održanom u Wisconsinu, američkoj državi sa 125 sirana koje zajedno proizvode preko jedne milijarde kilograma sira svake godine.

Naime, Gligorin Paški sir iz maslinove komine završio je ovogodišnje natjecanje s prvim mjestom (Best in class) u kategoriji tvrdih ovčjih sireva na World Cheese Championship natjecanju u SAD-u, što je ujedno i prvo značajno međunarodno priznanje za njihov Paški sir izvan europskog kontinenta.

- Na natjecanju se ocjenjivalo ukupno 2.619 različitih sireva iz 22 države iz cijeloga svijeta, a ocjenjivalo ih je 50 međunarodnih stručnih sudaca, pa ne čudi činjenica da su u čak 22 kategorije, od njih sveukupno 90, pobjednici bili upravo američki sirari. U kategoriji tvrdih ovčjih sireva hrvatske su sirane poslale ukupno šest sireva »kandidata«, koji su se natjecali protiv poznatih sireva iz Amerike te poznatih europskih sireva iz Španjolske i Italije.

Nakon rigoroznih testiranja, naš je sir proglašen najboljim u svijetu u kategoriji tvrdih ovčjih sireva, pobijedivši čak i specijalne edicije i rezerve španjolskih ovčjih sireva, koji su osvojili preostale medalje. Najbolje o tome govori činjenica da je naš Paški sir iz maslinove komine osvojio čak 99,90 bodova što je, uz još dva sira s istim brojem bodova, najbolji rezultat na cijelom natjecanju, u svim kategorijama.

- Presretni smo zbog ovih rezultata, kazao je Šime Gligora, izvršni direktor ove obiteljske sirane s Paga.

Pojasnio je i kako su sirari s otoka Paga tradicionalno običavali čuvati svoj domaći sir u kominama, ali onim vinskim, što je Sirana Gligora obnovila prije dvije godine sa svojom novom linijom ­ sireva iz mošta. To ih je nagnalo da istu tehniku probaju iskoristiti i za maslinovu kominu. Tako su stavili zreli Paški sir u ostatke masline nakon pravljenja ulja (komine) te dobili izvrstan sir. Naime, nakon pet mjeseci sazrijevanja normalnim putem, potopili su ga u maslinovu kominu, nakon čega je kasnije slijedilo nekoliko faza posebne njege te je Sirana Gligora svoj prvi sir iz maslinove komine dobila u studenom prošle godine.

novilist.hr