"Partija je lažirala mjesto rođenja Tina Ujevića"

tin ujević, Vrgorac, festival, grad poezije, Zagreb, Muzej za umjetnost i obrt
Druga je ovo knjiga fra Ivana Jukića predstavljena u Vrgorcu u samo godinu dana. Na predstavljanju je govorila urednica Dragica Zeljko Selak, dr. fra Bruno Pezo, Jasna Sušac, Mladen Vuković te sam autor, piše dalmacijanews.

Autor je u svom dijelu spojio tri, na prvi pogled nespojive osobe i sudbine, ali analizirajući dublje njihove životne putove dolazimo do zaključka kako su sva trojica u svoje vrijeme bila neshvaćena, proganjana i omalovažavani.

Kako je kazao autor, sva trojica su izabrala put za koji su bili sigurni kako im neće olakšati život, ali unatoč tome ustrajali su u svojim uvjerenjima.

- Ljudi kao Tin, Gotovac i Twain potrebni su svakom društvu, oni su čuvari savjesti svakog društva - kazao je fra Ivan Jukić.

U svojoj novoj knjizi fra Ivan Jukić, koji je u Vrgorcu proveo 12 godina kao župnik, ponovno je otvorio neke teme koje uvijek iznova uzburkaju vrgorsku javnost. Tako je fra Ivan ponovno aktualizirao priču o rodnoj kući Tina Ujevića.

Prema njegovim tvrdnjama Tinova rodna kuća je kula Cukarinović bega ili Fratarska kula koja se nalazi uz župni dvor, a fra Ivan ju je vlastitim naporima počeo obnavljati 1998. godine.

Franića kulu, koja danas slovi za rodnu kuću Tina Ujevića podvalila je Partija, smatra fra Ivan. Ta kula, na kojoj je 1957. postavljena spomen ploča, rad akademske kiparice Marije Ujević, izabrana je kako bi se Tina udaljilo što više od župnog dvora i njegove prave rodne kuće, mišljenja je fra Ivan. Na predstavljanju je najavljena i skora objava zbirke pjesama fra Ivana Jukića.