Pamučne čarape moraju imati bar 80% pamuka

Down, Down sindrom, čarape, spavanje, osobnost, čarape, spavanje san, istraživanje, pamučne čarape, uredba EU
- Prema načinu na koji je sirovinski sastav istaknut, smatramo da proizvod nije označen prema Uredbi EU o nazivima tekstilnih vlakana te povezanom označivanju i obilježavanju sirovinskog sastava tekstilnih proizvoda - kažu u Ministarstvu gospodarstva. Dodaju kako informacije o proizvodu moraju biti jasne i nedvosmislene pa je zato apsolutno krivo nazivati ga samo prema određenom vlaknu ili isticati samo njegov sadržaj.

- Takva informacija je nedopuštena jer dovodi kupca u zabludu - objašnjavaju.

Pri tome nije važan sadržaj "2% elastina", koji se vjerojatno nalazi u rubovima čarapa i drži ih da ne skliznu niz nogu. On se i ne uzima u obzir pri određivanju sirovinskog sastava, što je također pojašnjeno u spomenutoj Uredbi. Trgovac je, prema tvrdnji iz ministarstva, pogriješio i zbog korištenja naziva "elastin".

- Tog naziva nema među tekstilnim vlaknima navedenima u Uredbi. Vjerojatno se mislilo na elastin. Svi tekstilni proizvodi, pa tako i čarape iz kataloga trgovačkog lanca, smiju se obilježavati po određenom vlaknu uz uvjet da sadrže najmanje 80 posto masenog udjela tekstilnih vlakana. Isticanje marketinških poruka na proizvodu nije zabranjeno, ali one ne smiju biti u suprotnosti sa stvarnim sirovinskim sastavom proizvoda, kao u ovom slučaju - upozoravaju iz ministarstva.

- Poslovna praksa smatra se zavaravajućom ako sadrži netočnu informaciju ili na drugi način zavarava, ili je vjerojatno da će zavarati prosječnog potrošača te ga navesti da donese odluku o kupnji koju inače ne bi donio - piše u članku 33. Zakona o zaštiti potrošača.

Prave pamučne čarape skuplje su nego one u kojima je velik udio poliestera, ali to nije jedini problem u ovom slučaju.

Ima ljudi koji ne ne podnose neke materijale. Prema Uredbi, pamuk je vlakno dobiveno od sjemenih čahura biljke pamuka, a poliester sastavljen od makromolekula koje sadrže najmanje 85 posto masenog udjela estera diola i tereftalne kiseline. Dioli su alkoholi, a tereftalna kiselina koristi se i u proizvodnji sintetskih smola te filmova. U čarapama s puno poliestera noge se više znoje. To izaziva neugodan miris, a može i iziritirati kožu.

1,5 posto je dopušteno odstupanje za poliester. Ta odredba europske uredbe dovoljno govori koliko je opasan. Za pamuk je odstupanje 10,5 posto.

Proizvodi kod kojih ne treba navoditi sastav

Manžete, tekstilni remeni za satove, dugmad i kopče, pogrebni predmeti i odjeća za životinje ne trebaju imati naveden sastav.

Smiju proizvoditi, ne i reklamirati

Nije zabranjeno proizvoditi i prodavati čarape sa 60 posto pamuka, ali ne smije ih se reklamirati kao pamučne.

Izvor: 24sata.hr