Ovo su tajne savršenih, hrskavih krumpira kojima nitko ne može odoljeti

krompiri, tajna, pečeni krompir, prilozi , Pomfrit, zdravlje
Mnogo vrsta krumpira nudi se obožavateljima ove namirnice, a većina njih pogodna je za pečenje, ali idealan krumpir za pećnicu jest onaj bogat škrobom. Za takav krumpir ne treba ići daleko, idealan je lički krumpir.

Moguće ga je peći na bezbroj načina, ali uobičajene metodu se u komadu s korom ili pak narezan na kriške. Prvi je način zahvalniji za neiskusne kuhare, ali tada je poželjno odabrati krumpire podjednako veličine kako bi se ravnomjerno ispekli. Prije no što stavite krumpire u pećnicu zagrijte je 15-ak minuta na 200 stupnjeva. Svaki krumpir isperite ispod hladne vode i dobro osušite. Pazite da ne bude prljav.

Koru ne morate uklanjati, ali s mrljama se obračunajte., krumpire dobro premažite maslinovim uljem i posolite te po njemu posipajte začine po želji. Svaki krumpir probodite vilicom ili nekim drugim tupim predmetom na nekoliko mjesta kako bi tijekom pečenja iz njih mogla izaći para. Krumpire možete posložiti izravno na rešetke pećnice, ali možete ih staviti i na lim kojega ste obložili papirom za pečenje. Krumpir potom pecite oko sat vremena uz okretanje kako se ne bi prepekli. Krumpiri su gotovi kada ih se može s lakoćom probosti vilicom.

Ako ste jako gladni, da bi krumpiri bili brže gotovi, obložite ih folijom koja je dobar vodič topline zbog čega se ukupno vrijeme pečenja savjetuje. Ipak, imajte na umu da takvim načinom obrade krumpiri neće biti hrskavi već mekani.

U slučaju da krumpire planirate pirediti narezane prvo ga posolite, prelijte maslinovim uljem i začinite te poredajte na lim za pečenje na koji ste staviti papri za pečenje. Po želji, krumpir možete premazati maslacem, a ako baš želite nabavite maslac s aromama. Dakako, nemojte zaboraviti i na ukusne dodatke poput šunke, slanine ili sira. Sve prekrijte folijom i pecite na 200 stupnjeva pola sata. Potom uklonite foliju i zapecite još pola sata dok ne dobijete savršene, hrskave krumpiriće.

Autor: Gastro.hr