Ovo su greške zbog kojih biste mogli pasti na ispitima

studenti, stipendije, diplome, studenti, studenti, sveučilište, sveučilište, Posušje, fakultet, studiranje, zdravlje, diploma, škola, razred, stipendije, Čapljina, studenti, vlada sbž, studenti, studentski dom, esad dželilović, studenti, studentski zbor, peticija, studenti, isplata, stipendije, studenti, ispiti, greške, HNŽ, stipendija, studenti, Posušje, studenti, stipendije, studenti, stipendije, Hrvatska zemlja, Natječaj, stipendije, Hrvatska zemlja, stipendije, BIH, Hrvatska zemlja, stipendije, Hrvatska zemlja, studenti, smještaj, Zagreb, stanovi, Čitluk, studenti, pomoć, stipendije, student, javni natječaj
Kako god bilo, mnogi studenti su razvili neke loše navike što se tiče pisanja ispita, koje ih vode na put prema neuspjehu. U većini slučajeva radi se o istih nekoliko grešaka, a kada ih uočite i promijenite, vaše šanse za prolaskom ispita brzo će se povećati.

Ako vam se više puta dogodilo da ste spremali ispite, a svejedno ih niste položili, moguće je da krivac nije vaše neznanje, nego određene greške koje radite. Hack College donosi pet grešaka koje vode do pada na ispitu.

Previše analizirate materijal

Kada se bliži ispit, razmislite o tome jeste li tip osobe koja ipak malo previše promišlja o materijalu? Ukoliko konstantno razmišljate o literaturi, 24 sata dnevno samima sebi postavljate pitanja i slično, sami sebe ćete previše opteretiti s detaljima koji nisu previše bitni.

To se često događa previše pedantnim osobama, a ukoliko ste jedan od takvih pojedinaca, probajte se fokusirate samo na važne stvari u ispitu. Ne bi škodilo niti pitati profesora ili asistenta koje dijelove ispita bi trebali posebno dobro znati. Držite se onoga što trebate znati i bit će u redu.

Promatrate sebe kao ‘luzera'

Ako uvijek imate negativne misli u vezi ispita, teško da ćete ih pozitivno rješavati. Upuštanje u bilo što s negativnim stanjem uma je vrlo dobar način da si zagarantirate neuspjeh. Ukoliko ste sigurno da ćete pasti ispit i prije nego ste zakoračili u dvoranu, ta će negativnost ostati uz vas i na svakom pitanju koje budete rješavali. Ukoliko razmišljate ‘Samo da se ovoga riješim' vrlo vjerojatno ćete pastii ispit. Također, ako smatrate da nema šanse da ga položite, vjerojatno niti nećete.

Morate se staviti u pozitivno stanje uma i vizualizirati uspjeh, čak i ako se ne osjećate potpuno samopouzdani što se tiče ispita. Vjerojatno niste svjesni koliko vam pozitivan stav zapravo može pomoći.

Presamopouzdani ste

Nije dobro biti nesiguran, no ni previše samouvjerenosti neće vam pomoći. Prevelika samopouzdanost može dovesti do toga da se preloše spremite za ispit. Previše samouvjereni ljudi skloni su tome da pomalo zabušavaju pri učenju, ili materijale prijeđu u prekratkom vremenskom roku misleći kako će znati odgovore na većinu pitanja.

Držite samopouzdanje pod kontrolom, a pokušajte riješiti neka pitanja kako biste bili sigurni da znate literaturu. Učite kako biste bili sigurni da su informacija svježe u vašoj glavi a pri pisanju pazite da vam ne promaknu sitni detalji.

Ne čitate upute

Zbog ovakvih propusta mnogi unatoč znanju griješe na ispitima i dobivaju manje ocjene ili padaju. Često se u testovima potkradaju trik pitanja koja samo trebate skoncentrirano i polako pročitati da biste jednostavno i lako odgovorili, naravno ako znate. Najgore što možete učiniti jest preletjeti pitanja u žurbi i zbog toga netočno odgovarati i skupljati negativne bodove.

Uzmite si vremena, jurnjava kroz ispita nikada nije dobra ideja. Profesori vam ne kažu bezveze da pažljivo pročitate svako pitanje, stoga ih poslušajte, jer kada predate ispit prekasno je.

Niste pripremljeni

Gotovo svatko je tu i tamo na ispit došao totalno nespreman, bilo da to znači da ne učite, kasnite na ispit, ne jedete ništa prije testa ili učite nekoliko sati prije što znači da niste ništa spavali. Ove greške vode to tjeskobe, a ukoliko se osjećate neugodno, žurite se da završite što prije, pogađate odgovore na svakom pitanju, nećete dobro završiti već ćete samo biti sretni što je mučenje konačno gotovo.

Sve što trebate učiniti jest napraviti sve suprotno - efikasno i na vrijeme učiti, doći ranije kako se ne bi žurili, pojesti zdrav doručak, ne čekati zadnji tren za učenje i ono što je vrlo važno, dobro se naspavati.

Ukoliko prevladate sve ove tipične pogreške studenata, manje su šanse da ćete se suočiti s padom na ispitu.

Portal plus