FOTO  Ovo su gradovi u kojima bi svatko poželio živjeti

gradovi, svijet, život
Ovih pet gradova su te tri stvari doveli do savršenstva i zato nose titulu najzdravijih gradova svijeta.

Singapur
Ovo je grad se jednim od najmanjih stopa smrtnosti novorođene djece i grad u kojem je prosječan životni vijek 84 godine. U samom je vrhu liste i kada je u pitanju sustav zdravstvene njege. Ovo je jedan od najčišćih gradova na planeti (zakonski je kažnjivo sve što onečišćava grad, od pljuvanja do bacanja smeća na ulicu). Gradske vlasti uspješno provode proces smanjenja zagađenosti, zraka pa tako većina stanovnika koristi gradski prijevoz. Singapur je grad kojeg nazivaju Garden City zbog velikog broja parkova, gradskih vrtova i staza za bicikliste i šetače, piše portal Klix.ba.

Tokio
Tokio ima jedan od najefikasnijih tranzitnih sistema u svijetu koji dnevno koristi tri milijuna ljudi. Emisije stakleničkih plinova u Tokiju su manje nego u ostalim azijskim gradovima. Prosječan životni vijek je 84,19 godina, a na dužinu i kvalitetu života utječu investicije u javnom zdravstvu, jake obiteljska veze, japanska tradicija higijene, te ishrana bogata rižom, ribom i povrćem.

Perth
U 2013. Perth je bio među deset najpoželjnijih gradova za život, a osim toga smatra se i najzdravijim gradom u Australiji, posebno za žene. Kult zdravog života se u ovom gradu izuzetno njeguje. Između 1998. i 2008. broj biciklista porastao je za 450 posto, a zahvaljujući ugodnoj klimi i blizini Indijskog oceana, stanovnicima je na raspolaganju niz vanjskih sportskih aktivnosti.

Kopenhagen
Glavni grad Danske je u samom vrhu liste globalnog zdravlja zbog kulture vožnje biciklima i velikog pada emisije CO2 u posljednjoj deceniji. Svaki dan 50 posto stanovnika Kopenhagena na posao ili u školu putuju biciklom, a u gradu postoji 400 km biciklističkih staza.

Monaco
Mala kneževina smještena na francuskoj rivijeri je najgušće naseljena zemlja/grad na svijetu i ima najduži životni vijek. Stanovnici Monaca u prosjeku žive 89,6 godina.

Fondacija princa Alberta od Monaca pokrenula je niz ekoloških inicijativa uključujući i masovno korištenje električnih vozila.