Ovo su činjenice o Coca -Coli koje niste znali

coca cola
Američki farmaceut dr. John Pemberton 1886. godine kuhao je u svom bakrenom loncu kopiju francuskog vina zvanog kola, pri čemu je napravio prvu Coca-Colu, najpoznatije svjetsko bezalkoholno piće od biljnih ekstrakata.

U početku Coca-Cola nije bila gazirana, niti je nosila svoje svjetski poznato ime, koje je, iza izraza OK, druga najpoznatija riječ na svijetu.

Pemberton je u svoju "mješavinu" dodao ugljični dioksid jer je gazirana voda u to vrijeme u SAD-u bila vrlo popularna te je piće počeo prodavati po cijeni od 5 centi po čaši u jednoj ljekarni, no uskoro je udio u svojoj kompaniji, a poslije i ekskluzivna prava na ime i recept, prodao Asi Griggsu Candleru koji je 1892. osnovao The Coca-Cola Company, tvrtku koja i danas proizvodi popularnu Colu.

Ta tvrtka danas proizvodi više od 3500 pića (oko 500 brendova) i da svaki dan pijete po jedno, trebalo bi vam oko devet godina da ih sve kušate.

Da svaku kap Coca-Cole koja je ikada proizvedena stavite u boce od 2,5 dcl i polegnete ih uzdužno jednu uz drugu, činile bi "lanac" toliko dug da bi do Mjeseca i natrag mogle "ići" više od dvije tisuće puta.

Crveno-bijeli logo Coca-Cole prepoznaje 94 posto svjetskog stanovništva, a u oglašavanje tvrtka ulaže više nego Microsoft i Apple zajedno.

Meksikanci su najveći konzument ovog pića s prosječno popijenih 665 Coca-Cola ( 2,5 dcl) godišnje, dok začudo, Amerikanci "zaostaju" sa 399, Britanci sa 202, Kinezi sa 32 i Indijci sa 9. Kada se zbroji, to je ukupno 642 pića godišnje, a opet manje od količine koju popiju samo Meksikanci.

Za Colu se proizvodi 300 tisuća tona aluminija za limenke samo za američko tržište što čini 17,4 posto ukupne američke proizvodnje aluminija.

Izvor: večernji.hr