Ovo mjesto zaboravljate očistiti, a iznimno je opasno

tuširanje, zima, čišćenje, glava tuša, mjesto zaraze, tuširanje

Ipak, čak i oni koji su opsjednuti čistoćom često zaboravljaju neke dijelove kućanstva ili ih operu letimično smatrajući da ionako čiste svaki dan.

Kupaona je izvor bakterija i mikroorganizama koji se šire zbog velike vlage i topline, a nakupljanje kamenca samo je dodatak činjenici da svaki dio zahtjeva detaljno čišćenje. Glava tuša može uzrokovati plućnu mikobakteriozu čiji su uzročnici netuberkulozne mikobakterije koji se tamo nakupljaju.

Simptomi zaraze su kronični ili ponavljajući kašalj, vrućica, gubitak tjelesne težine i gubitak energije. Na sreću, bolest pogađa manji broj osjetljivih osoba i one koji su već preboljeli ovu ili sličnu plućnu bolest.

Zaraziti se najviše može udisanjem čestica aerosola iz okoline, tj. samim disanjem u tušu, a toplina i para iz tuša čine ga idealnim mjestom za eksplozivan razvoj bakterija.

Najbolje je dezinficirati ili očistiti tuš prirodnim sredstvom. Kombinacija bijelog octa i vode ili sode i limuna odličan je recept, a sastojke gotovo svi imamo u kućanstvu. Smjesu je potrebno ostaviti tridest minuta I poslije isprati.

Metalni tuševi sadržavaju više mikobakterija od onih plastičnih, ali redovitim čišćenjem budite bez brige.

Izvor: dnevno.hr