VIDEO  Ovo je šolja koja ne koristi vodu i može da spasi milijune života

wc šolja
... dvije milijarde, piše Telgraf.rs.

Implementacija i korištenje ove WC šolje ne traži dostupnost tekuće čiste vode, već se oslanja na tehnologiju.

Prije četiri godine, fondacija Bill i Melinda Gates uložila je 710.000 dolara u njen razvoj, a nedavno je stigla i druga financijska injekcija kako bi se pokrenuli testovi na terenu u Africi. Tehnologija se prvo morala pokazati funkcionalnom u praksi, posebno s obzirom na to da je potrebno održavanje svakih pola godine.

Nakon što se izvrši nužda, sistem se zatvara i rotira kako bi se otpadne stvari premjestile u poseban odjeljak u dnu šolje. Posebno integrirani alat se brine da strane šolje ostanu čiste. Iz tog skladišta se otpad premješta u drugi odjeljak u kojem se krupni otpad pretvara u pepeo zagrijavanjem.

Za tečan otpad važi obrnuto, on ostaje na vrhu, odakle se posebnim sistemom filtracije smješta u rezervoar za vodu. Ta voda i dalje nije pitka, ali se može iskoristiti za pranje i zalijevanje biljaka.

Plan je da svake nedjelje lokalni tehničar posjeti mjesto u kojem je postavljena ova šolja, kako bi se uklonio krupni otpad i voda, kao i zamijenile baterije ako je to potrebno. Jednu WC šolju ove vrste može koristiti desetak ljudi po cijeni od 0,05 dolara po korisniku po danu, u skladu s kriterijima koje su postavili u fondaciji Gates.

Jedan od problema koji za sada nisu riješeni je korištenje papira. Njega će korisnici i dalje morati bacati u odvojeni dio, barem dok se ne nađe način da se i on spali. Možda nije ekološki najbolja stvar na svijetu, ali bi ipak mogla spasiti milijune života.