Ovo je idealna razlika između vanjske i i unutrašnje temperature

Krenule su vrućine i visoke temperature, a većina je kućanstava već krenula s klimatizacijom svojih domova. Međutim, klimatizirani prostor zna biti glavni uzročnik ljetnih bolova u sinusima, kao i glavobolje. Većina radnih prostora u kojima se boravi najmanje osam sati rashlađuju se na temperaturu i nižu od 20 stupnjeva. Budući da u takvim prostorijama nedostaje vlažnosti, osobe osjetljivih sinusa pate od glavobolja.

Pametno je izbjegavati sjedenje i stajanje direktno ispod klime. Također se javlja i išijas zbog znojnih leđa ili mokre odjeće u kojoj sjedimo na propuhu u klimatiziranom prostoru. Nagli prelazak iz rashlađenog prostora na visoke temperature opasan je za srčane te druge kronične bolesnike koji uzimaju lijekove, ali i za zdrave ljude.

Upravo zato razlike u temperaturi između klimatiziranog prostora i vanjske temperature ne smiju biti prevelike. Idealna razlika je 5 do 8 stupnjeva. Često je ta razlika 15 ili čak 20 stupnjeva za velikih vrućina što je prevelik šok za organizam. Upravo zbog toga i nastaju razni problemi poput križobolje, uklještenje živaca ili išijasa. Nagla promjena temperature može izazvati i glavobolju zbog dehidracije, stezanje mišića, kao i krvnih žila.

Izvor: vecernji.hr

11.06.2019 u 19:16