Ovo je BiH: Dobila otkaz SMS porukom jer je ostala u drugom stanju

sms
...a otkaz joj je uručen SMS porukom kada je otišla na bolovanje polovinom lipnju ove godine, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Umjesto nje, uprava ove kompanije zaposlila je drugog radnika.

"To je bio šok za mene", rekla je Kokić.

"Nepunih mjesec dana prije nego sam dobila obavijest o prestanku radnog odnosa svjedočila sam sličnoj situaciji. Radna kolegica koja je u „Grijanje Zenica" zaposlena duže od pet godina također je dobila otkaz kada je otišla na porođajno odsustvo. Nisam mogla vjerovati da takvo nešto postoji i da se buduća majka na takav način diskriminira i ostavlja bez sredstava za život.

Kokić je u kompaniji „Grijanje Zenica" bila uposlena četiri i pol godine, a radila je na pravnim poslovima.

Zeničani je poznaju kao briljantnu studenticu Pravnog fakulteta, koja je studije završila prije roka sa visokim prosjekom ocjena od 9,75, zbog čega je dobila i Povelju dekana. I postdiplomski studij Kokić je završila sa briljatnim uspjehom i prosjekom ocjena od 9,20.

"Moji problemi počeli su kada sam na preporuku ginekologa otvorila trudničko bolovanje", kaže Kokić.

Iako je u kompaniji "Grijanje Zenica" bila zaposlena više od četiri godine, a imala je i najbolje kvalifikacije, Kokić je otkrila da joj uprava kompanije nikada nije ponudila ugovor o stalnom radnom odnosu, već su to bili ugovori na određeno vrijeme u trajanju po nekoliko mjeseci. Potpisala je sedam dakvih ugovora u proteklom periodu.

- Ali, sve to me nije spriječilo da budem jedan ja najboljih radnika u firmi.

Kokić je o svom nepravednom otkazu pisala i načelniku Općine Zenica Huseinu Smajloviću, kao osnivaču ovog preduzeća, Međutim, odgovor i nakon dva mjeseca nije stigao na njezinu adresu, pa je se obratila i Ombudsmenu za ljudska prava BiH, a u toku je podnošenje i tužbe zbog diskriminacije na radnom mjestu.

" Ovo ne činim isključivo radi sebe, nego i zbog svih drugih žena koje su u radnom odnosu i strahuju od trudnoće budući da bi mogle doživjeti istu sudbinu kao i ja", kaže Kokić.