Ova smrt je 50 godina jedna od najvećih svjetskih misterija, otkriven novi trag

norveška, misterij, povijesna misterija

Prije 49 godina u dolini Isdalen u Bergenu (Norveška) pronađeno je spaljeno tijelo žene. Netko je odrezao sve etikete s njene odjeće i riješio se svih dokaza o identitetu. Njen identitet i okolnosti pod kojima je umrla jedan su od najvećih norveških misterija koje do dan danas nisu riješene. Policija je u njenoj prtljazi pronašla nekoliko kostima za prerušavanje i kodiranu poruku, a pokazalo se da je više puta mijenjala hotel, te se susrela s nepoznatim pomorskim časnikom. 

Analiza čeljusti

Danas je moderna znanost omogućila otkrivanje novih tragova u ovom slučaju. Prošle su godine forenzičari uspjeli provesti testove na jedinom dijelu tijela koji nije bio spaljen: kostima čeljusti i zubima. Tako su otkrili da je žena porijeklom iz Nürnberga u Njemačkoj, a otkrili su i njenu dob koja je bliža četrdesetima nego tridesetima, piše BBC. 

https://www.youtube.com/watch?v=Jw-iVZAWpQg#action=share

Prema izjavama svjedoka žena je imala razmak između prednjih zubiju, za doručak je jela zobenu kašu, mirisala je na luk i nosila krzneni šešir. Također su tvrdili da je govorila engleski s jakim stranim naglaskom. 

Prvi novi trag u 50 godina

Prvi novi trag u Lokalac Arne Magnus Vabo slučajno je otkrio nove tragove pretražujući šumu detektorom metala. Četrdesetak metara dalje od mjesta gdje je otkriveno tijelo nepoznate žene, pronašao je kožnu torbu u zemlji koju je predao policiji. Ovo je prvi novi trag u posljednjih gotovo 50 godina, ali nije se pokazao previše korisnim. Naime, kad su otvorili torbu, unutra je bila zemlja, a većina stvari je istrunula do stadija u kojem više ne mogu napraviti DNK analizu. Nadali su se da će unutra pronaći neku vrstu identifikacije, ali to nije uspjelo. 

norveška,misterij,povijesna misterija

Dodatnu tajnovitost slučaju daje činjenica da ga je lokalna policija vrlo brzo zatvorila iako nisu bili ni blizu rješenja. Neki smatraju da je to stoga što je žena možda bila špijunka. 

Misteriozni susret

Ketil Kversoy, umirovljeni pomorac koji je nekoć živio na tom području, tvrdi da je susreo tajanstvenu ženu dok je još bila živa. 

"Nisam bio na tom mjestu otkako sam je susreo, a ranije sam često išao. Kasnije više nisam mogao. Vidio sam neke ljude kako se penju planinom. To nije bilo uobičajeno, hodao sam satima a nikog drugog nisam sreo", ispričao je za BBC. 

https://www.youtube.com/watch?v=PwYQfy9liiY#action=share

Opisao je kako mu je prišla žena koju su pratila dva muškarca, a u oči mu je upalo da sve troje nosi odjeću prikladniju za šetnju gradom nego za šumu. 

"Ona me pogledala u lice. Izgledala je kao da je prestrašena i kao da odustaje od svega. Osjetio sam da mi nešto želi reći, ali nije. Onda je pogledala iza sebe i ugledala one muškarce. Siguran sam da je znala da je love. Sjećam se da je imala dugu tamnu kosu, ali ne predugu. Oba muškarca su također imala tamnu kosu. Nisu izgledali kao Norvežani, mislim da su bili iz istočne Europe", kaže. 

Svoj susret je na kraju ispričao policiji, ali puno kasnije. 

"Predugo sam čekao. Nisam odmah otišao na policiju jer sam se osjećao kao luđak koji će im ispričati ludu priču", rekao je i dodao da se zbog toga sad kaje. 

DNK analiza

Neki su se slušatelji BBC-a zapitali zašto se njezin DNK nije usporedio s milijunima profila koji se nalaze u najvećoj komercijalnoj bazi podataka. Razlog je u tome da se ti podaci, koji pripadaju norveškoj policiji, iz različitih legalnih i etičkih razloga, ne mogu staviti u komercijalnu bazu koju ljudi koriste kako bi pronašli svoje pretke, no kako DNK tehnologija svakodnevno napreduje nije isključeno da će pomoći u rješavanju ovog gotovo 50 godina starog misterija.