Ova aplikacija vas prati dok sigurno ne dođete kući

aplikacija, noćni izlasci

Tri ujutro je, vraćate se sami kući iz kluba, grad je poluprazan, na nekim dijelovima slabo osvijetljen i nije vam baš svejedno? Više nema razloga za strah i brigu, studenti sa Sveučilišta u Michiganu osmislili su aplikaciju za mobitele pod nazivom Companion, koja omogućuje da vas netko od prijatelja ili obitelji virtualno doprati kući, ali i reagira ako se nađete u opasnosti. Iako su je oni osmislili s ciljem širenja sigurnosti na području kampusa, njena je uloga brzo porasla i koristi se za sigurne povratke kući iz izlazaka, roditelji je koriste na telefonima svoje djece, a smatra se da bi mogla pomoći i u slučajevima kada se izgube starije osobe.

Sve što vam treba za sigurno hodanje gradom je aplikacija putem koje onda pošaljete zahtjev osobi za koju želite da vam bude pratnja. Zanimljivo je da osoba kojoj šaljete zahtjev ne mora imati instaliranu aplikaciju, već samo moraju otvoriti link mape koju im pošaljete i to je to - mogu pratiti vaše kretanje dok sigurno ne dođete na svoje odredište.

Ako skrenete s puta, padnete, netko vas gurne, počnete trčati ili vam netko istrgne slušalice iz mobitela - aplikacije će reagirati i tražiti vas da potvrdite da ste u redu. Ukoliko u 15 sekundi ne stisnete tipku "OK", mobitel će se pretvoriti u osobni alarm i početi proizvoditi glasne zvukove. Osim toga, odmah će poslati i upozorenje osobi koja vam je pratnja.

Aplikacije je postala hit u SAD-u, a u zadnje se vrijeme 'uhvatila' i u nekim europskim zemljama. Skidanje i korištenje aplikacije je besplatno, a dizajneri zarađuju na način da se povezuju s fakultetima i sveučilištima i njihovim službama sigurnosti.

Izvor: cafe.hr