FOTO  Otvorena izložba Ljiljane Rajković Gravure holokreta

Ljiljana Rajković, Izložba, Sarajevo

...u Sarajevu u sklopu Internacionalnog festivala „Sarajevska zima" 2016., a ostaje otvorena do 5. ožujka.

Slikarski ciklus Gravure holokreta umjetnica izvodi kroz različite forme - crtež, slika, instalacija i video - s ciljem istraživanja različitih izražajnih potencijala koji se njima mogu ostvariti. Svaki je izloženi fragment dio nedjeljive cjeline u kojoj pojave imaju dva potencijalna stanja: implicitno (umotavanje) i eksplicitno (odmotavanje). Tematska okosnica je virtualno kruženje materije. Deleuzeovski rečeno, pokret je materija, a materija je pokret slika.
Umjetnica ovim ciklusom nastoji prikazati svemir kao sliku pokreta pri čemu je stvaranje ujedno i propadanje. Posrijedi je umjetnička (re)konstrukcija onog toposa koji je spoznajno, zasada, dostupan uglavnom znanstvenicima. Na slikama su izvedeni eterični objekti iz svijeta koji se naziva kvantnim. Prostori na slikama svojevrsni su cyber pejzaži i kozmički krajobrazi. Rasvijetljeni objekti prikazuju se kao živa zajednica u stalnom procesu - holokretu (Bohm).
Nadilazeći relativnu razliku između tradicije i suvremenosti, umjetnica vrijeme i kontinuitet stvaranja shvaća kao retrospektivno kruženje, uz ideju da ne postoje prazni prostori - slojevi prošlosti apsorbiraju se u simultanost sadašnjosti, novu čitljivost slike.