Otvoren 2. Dječiji sajam

dječiji sajam, Sarajevo
Svečanom otvorenju u dvorani Mirza Delibašić u Skenderiji prisustvovao je veliki broj mališana i roditelja, te osoba iz javnog života, kojima su se obratili direktorica sajma Maja Kojundžić, gasnogovornik MUP KS Irfan Nefić i ministar kulture i sporta Samer Rešidat, koji su između ostalih dali podršku Dječijem sajmu. Specijalni gosti otvaranja bila su djeca iz Konjević Polja, njih 58, koji za vrijeme svog boravka u Sarajevu nisu željeli propustiti najveću dječiju zabavu u regionu.
Nakon svečanog otvorenja na centralnoj sajamskoj bini počeli su se nizati nastupi vrtićke i školske djece, udruga djece sa posebnim potrebama, plesnih i sportskih klubova, škola jezika i manekena, koji će se nastaviti do samog zatvaranja u nedjelju, 8.11. u 18h.
Brojni izlagači otvorili su svoje šarene štandove sa kreativnim sadržajima za djecu i roditelje, te posebnim popustima na njihove kvalitetne proizvode i usluge. Udruge poput SOS sela, Pomozi.ba, Duge i drugih, predstavili su roditeljima i svim posjetiocima svoje plemenite projekte. Mališane su posebno obradovale vesele maskote Kodi, Ledo Medo, Monti, Flipko i druge, te čaroban svijet Dream Factory-ja i Becutan igraona. Posebnu pažnju izazvale su kreativne radionice institucija od javnog značaja poput policije, vatrogasaca, ljekara, spasilaca. Oni su sa svojim specijalnim vozilima, uniformama i pokaznim vježbama izazvali odlične reakcije svih djevojčica i dječaka.
Roditelji su se u velikom broju odazvali informativnim radionicama i savjetovalištima, kao i humanoj akciji darivanja krvi, koju tokom sva tri sajamska dana organizuje Federalni zavod za transfuziologiju. Veliko interesovanje izazvala je i glavna sajamska nagradna igra, te nagradna igra BH TELECOMA koja će trajati do samog kraja, a čije sretne dobitnike/ce očekuje izuzetno vrijedan nagradni fond.
Drugi dan sajama posvećen je centralnoj proslavi 70. godišnjice JU Djeca Sarajeva. Ceremonija će se održati u 10:00 na sajamskoj pozornici, a očekuje se dolazak premijera Elmedina Konakovića, ministra za obrazovanje, nauku i mlade Evira Kazazovića i brojnih javnih ličnosti. Organizatori sajma sutra očekuju još veći broj posjetioca i najavljuju nastavak svih sadržaja, šarenu zabavu, čaroliju, radost, ples, pjesmu i smijeh od 10:00 do 18:00.