Otkrivena tajna uspjeha nacista u 'blickrigu'

nacisti
Konfiguracija terena je bila jasna, to je bilo jedino moguće napraviti preko Ardena. Adolfu Hitleru se dopalo ta ideja, ali postojao je problem. Put se nije mogao preći brzo, a imali su problem jer su morali da vojnike odmore jedan dan. Ako to urade onda bi saveznici dali dovoljno vremena da se pregrupišu i zaustave njemačku vojsku na brdima.

Međutim, kako tvrdi Norman Ohler, autor knjige "Blitzed", rješenje je brzo pronađeno. Vojnici koji su sudjelovali u operaciji dobili su pervitin, navodno lijek, a ustvari su dobili drogu koja podiže fizičke i psihičke sposobnosti pojedinca tako da su uspjeli preći Ardene bez potrebe za snom i odmorom.

Među onima koji su popili dovoljno dozu pervitina bio je i sam Romel, zapovjednik tenkovske divizije. Ohler je u svom djelu istražio kako su nacisti koristili razne oblike droge tijekom rata, iako su nakon dolaska na vlast 1933. godine povezali drogu sa Židovima i odlučili je izbaciti iz čistog arijevskog života. Jan Keršo, jedan od vodećih svjetskih autoriteta za Hitlera i nacističku Njemačku, opisuje "Blitzed" kao ozbiljno naučno djelo.

Jutarnji list