Otkriven najstariji kalendar drevnih Maja koji predviđa smak svijeta u 2012 godini

maye smak svijeta, maje, proročanstvo, maye smak svijeta, maje, kalendar, maye smak svijeta, smak, kraj svijeta, smak, maye smak svijeta, svijet, smak svijeta, upozorenje, svijet, smak, smak svijeta, smaknuća, smak svijeta, smak
Pokazalo se da stotine natpisa urezanih ili narisanih na zidovima razrušene zgrade zapravo predstavljaju astronomske cikluse, jer su Maje marljivo pratili kretanje Sunca, Mjeseca i vidljivih planeta poput Venere.

Dresdenski kodeks

Ovaj je kalendar nastao nekoliko stoljeća prije svjetski poznatog kalendara Maja, poznatog kao „Dresdenski kodeks", koji je nastao nešto prije Kolumbovog otkrića Amerike 1492., a po kojem brojanje završava u 2012. godini, što je fatalistima bio povod za najavu smaka svijeta ove godine. Civilizacija Maja razvijala se u Centralnoj Americi od 2000. godine prije nove ere sve do pada i asimilacije koja je uslijedila sa španjolskom kolonizacijom u XV. stoljeću.

Kalendarski ciklusi

Prostorija u kojoj je kalendar otkriven bila je vjerojatno radno mjesto pisara, koji su živjeli i radili u Xultunu, gradu koji je izgrađen između prvog stoljeća prije Krista i 900. godine naše ere, a koji se nalazi u sadašnjoj regiji Peten u Gvatemali i prostire na površini od 31 četvornog kilometra. Xultun je otkriven još 1912., a do sada su napravljeni nacrti većeg dijela grada, no postoji još na tisuće neistraženih dijelova.

Majušni, milimetar široki crveni i crni znakovi, tzv. glifi predstavljaju razne kalendarske cikluse, kao što je ceremonijalni kalendar od 260 dana, solarni od 365 dana, prekrivaju zidove prostorije, a zabilježen je i ciklus Venere od 584 dana i ciklus Marsa od 780 dana, te pomrčine Mjeseca, pišu britanski The Independent pozivajući se na članak objavljen u časopisu Sience.

William Saturno sa sveučilišta u Bostonu, koji je voditelj iskapanja u Xultunu, a koje financira National Geographic, kazao je da su mnogi od spomenutih pronađenih crvenih i crnih znakova potpuno jedinstveni, odnosno nisu pronađeni niti na jednom drugom dosad otkrivenom mjestu kojeg su Maje nastanjivale.

Dugi niz brojeva

Najzanimljiviji je pronalazak dugi niz brojeva, odnosno astronomskih tablica na na zidu ceremonijalne dvorane, koje predstavljaju vremenski ciklus od 2,5 milijuna dana, odnosno 7000 godina u budućnost, što je, pretpostavljau arheolozi, vjerojatno pokušaj objedinjavanja svih Majama važnih astronomskih ciklusa.

„Maje su predvidjeli su da će svijet nastaviti postojati kakav jest još najmanje 7.000 godina", kakao je William Saturno, dodavši da su za razliku od nas, koji tragamo za informacijom kada će biti kraj svijeta, Maje tragali za garancijom da se ništa neće promijeniti. Jedan od ciljeva Dresdenskog kodeksa je traženje harmonije između svetih rituala i događaja kojima su Maje svjedočile na nebu, pa znanstvenici zaključuju da bi kalendar iz Xultuna mogao predstavljati isto, samo što je ovaj kalendar nekoliko stoljeća stariji.

Izvor: vjesnik.hr