Otkada su uvedene fiskalne kase promet na Hvaru se povećao 2729 posto

... ove godine povećao za nevjerojatnih 2729 posto, piše Jutarnji.hr.

Jedan ugostitelj s Hvara zadovoljno trlja ruke. Unatoč krizi i padu potrošnje promet mu raste više nego ikada pa ga je od uvođenja fiskalnih blagajni u prvih šest mjeseci ove godine povećao za nevjerojatnih 2729 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Pri tome je samo lipanj, dakle prvi mjesec turističke sezone koja je ove godine počela malo lošije, ugostitelju na Hvaru donio rast prijavljenog prometa od čak 2033 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Enormne utaje

Prema podacima Porezne uprave, riječ je o apsolutnom rekorderu po porastu prijavljenog prometa iz uzorka od 70-ak najvećih ugostiteljskih objekata i noćnih barova u turističkim središtima.

Porezna uprava od uvođenja fiskalnih blagajni s prvim danom ove godine iz mjeseca u mjesec bilježi rast prijavljenog prometa kod svih kategorija obveznika fiskalizacije, međutim, očito će turistička sezona potući sve rekorde i potvrditi enormne razmjere neprijavljenog prometa proteklih godina na kojem je država očigledno bila zakinuta.

Lički šampioni

Jedan je rekord pao drugog dana kolovoza, kada je u 24 sata kroz sustav fiskalizacije prošlo 9,15 milijuna računa.

Lipanj otkriva da su po prijavljenom rastu prometa rekorderi najveći ugostitelji na Hvaru i u Dubrovniku, koji su proteklih godina od poreznika krili znatan dio zarade ili su odjednom počeli raditi bolje nego ikada. Toliko bolje da su hvarski ugostitelji u lipnju imali prosječan dnevni promet od 25.014,24 kune ili čak 117 posto više od prosječnog prijavljenog dnevnog prometa od 11.503,41 kune u istom mjesecu prošle godine. U Dubrovniku je pak jedan ugostitelj u prvih šest mjeseci prijavio čak 1357 posto veći promet nego lani, a samo u lipnju jedan je u blagajni imao 1147 posto veći utržak nego prošle godine.

Najveći registrirani prometi ugostitelja očekuju se u špici sezone koja još traje. Međutim, već je lipanj pokazao da ugostitelji unatoč padu broja gostiju na obali redom bilježe veći promet nego u 2012.

Razmjeri su nevjerojatni i kreću se od 55 do 300 i više posto prosječnog povećanja prijavljenog prometa u prvih šest mjeseci pa je sasvim jasno da je nemoguće da su baš svi ove godine odjednom napravili pravi bum u poslovanju.

Ugostitelji kojima je nadležni ured Porezne uprave u Gospiću najuspješnije su otvorili ovogodišnju turističku sezonu: u lipnju su ostvarili prosječan dnevni promet od čak 120.528,60 kuna, što je prosječno povećanje dnevnog prometa od 11 posto u odnosu na isti mjesec lani.

Budući da poreznici iz Gospića, između ostalih, nadziru i Novalju na Pagu, lako je pretpostaviti da pune blagajne pripadaju lokalima party odredišta Zrće. Statistika Porezne uprave tako pokazuje da ugostitelji Ličko-senjske županije, među kojima su i oni u Novalji, posluju bolje nego ikada. Prosječno povećanje ukupnih isporuka ugostitelja u toj županiji u prvih šest mjeseci jest 55 posto. Samo u lipnju jedan je od njih zabilježio 149 posto veći promet nego lani.

Zabrana rada

I turistički Zadar uspio je srušiti rekord: prosječan dnevni promet najvećih ugostitelja u lipnju ove godine bio je 21.525,89 kuna, što je čak 190 posto više od prosječnog dnevnog prometa od 7432,17 kuna lani u lipnju. Unatoč znatnom rastu prometa, čini se da najmanje zarađuju ugostitelji u Vodicama, koji su u lipnju prosječno dnevno u blagajne stavljali 4095,24 kune, što je gotovo stopostotno povećanje u odnosu na lani, ali pet do šest puta manje u odnosu na kolege u Dubrovniku, Zadru, Splitu i Hvaru. Za sada rekord drži ugostitelj u Zagrebu kojem su inspektori privremeno zabranili rad, a koji je ove godine uspio čak osam i pol puta povećati mjesečni promet.