Zašto se kućanski aparati kvare čim im istekne garancija

perilica posuđa, neugodan miris, rješenje, kućanski aparati, vijek trajanja, kućanski aparati, garancija , eu standardi
Europska unija novim zakonom namjerava prisiliti proizvođače kućanskih aparata da proizvode uređaje koji se neće kvariti odmah nakon što im istekne garancija. Ako ovaj zakon usvoji Europski parlament, i građani BiH mogli bi biti zaštićeniji, jer većinu ovih proizvoda naša zemlja uvozi.

Zamjena za novi

Perilice, usisavači, hladnjaci, televizori i drugi kućanski aparati ranije su trajali mnogo duže, često i decenijama, a koristilo ih je nekoliko generacija. Danas se ovi uređaji često kvare, a najduže mjesec ili dva nakon isteka garancije.

Iz udruženja potrošača često upozoravaju na ove slučajeve, jer je popravka uglavnom nemoguća ili se ne isplati, pa su građani prinuđeni kupovati novi uređaj.

Kupci uglavnom ne znaju svoja prava, pa ih trgovci varaju. Zakon u našoj zemlji iz 2006. godine jasno kaže da, ako vam se pokvari neki uređaj, a garancija vrijedi, kupac može zatražiti novac, novi uređaj ili poslati pokvareni uređaj u servis - kaže Marin Bago iz mostarskog Udruženja za zaštitu potrošača „Fortuna".

Jedan od servisera kućanskih aparata koji svoje usluge nudi putem oglasa na internetu kazao je da najviše posla ima upravo s uređajima kojima je istekla garancija.

- Smatram da ovi uređaji nisu programirani da se kvare odmah nakon isteka garancije, već da nisu kvalitetni. Pravljeni su od lošijeg materijala, pa su i jeftiniji - kaže on.

Dosta plastike

Internet je pretrpan oglasima u kojima se nudi popravak ovih aparata.

- I sada često kada ljudi pozovu, zateknem neki stari uređaj koji još radi. Stare perilice imale su bubanj od inoksa i bile su mnogo teže. Današnje imaju dosta plastike, pa se sve brže kvari - dodao je.

Pokvareni uređaji u rijekama i na livadama

Usvajanjem novog zakona koji se predlaže u EU, doprinijet će se i zaštiti životne sredine. Serijska proizvodnja uređaja kratkog vijeka trajanja razlog je što oni vrlo brzo završavaju na otpadima, a nerijetko i u rijekama, na livadama...

avaz.ba