U Svetom Petru u Šumi proizvode se jedinstveni tuševi na svijetu

kameni tuševi, zagrijavanje vode
Radi se o kamenim tuševima koji sami zagrijavaju vodu i reguliraju trajanje mlaza i protoka vode. Ovo tehnološko čudo proizvodi tvrtka Infinity luxury d.o.o. registrirana u Rijeci, gdje se nalazi njen prodajni salon, a u njemu se nude tuševi koji se proizvode u Svetom Petru u Šumi. Ova zanimljiva inovacija koja osvaja tržište djelo je Stefana Ladavca ujedno i direktora te tvrtke koju vodi sa Samirom Pobrićem.

Infinity luxury proizvodi luksuzne vanjske kamene tuševe i osvježavajuće prskalice koje služe za rashlađivanje prostora na terasama i uokolo bazena, zapravo proizvodi sve što zahtjeva wellness na otvorenom. Ovo malo riječko-supetarsko poduzeće jedino na svijetu proizvodi ovakve tuševe.

Voda ne teče nepotrebno

Posebni su i jedinstveni po tomu što se samostalno napajaju, zapravo sami proizvode svu električnu energiju koja je potrebna da bi funkcionirali. Struju koja im je potrebna proizvode fotonaponskim ćelijama. Naime, kameni Infinity luxury tuševi osim što bez vanjskog izvora energije zagrijavaju vodu opremljeni su i senzorima pokreta koji im omogućuju da mlaz vode poteče kada se osoba približi tušu i da voda prestaje teći kad se osoba odmakne od tuša. U trupu tuša ugrađena je ambijentalna rasvjeta koja se uključuje u suton kada pada mrak, a isključuje se zorom s prvim zrakama sunca. Na taj se način štedi energija bez obzira što ju tuš sam proizvodi, a uz to svojim dizajnom rasvjeta smanjuje svjetlosno zagađenje. Naime, radi se o rasipanju svjetla izvan predmeta kojeg treba osvijetliti, a to remeti životne navike i potrebe raznih živih organizama u prirodi koji su time izloženi stalnom danu.

Tuševi koje proizvode Ladavac i Pobrić mogu se potpuno personalizirani prema zahtjevu kupaca koji imaju mogućnost odabira vrste kamena i načina njegove obrade, a u trup tuša mogu se ugravirati imena, logotip i nazivi vile ili hotela. Pitali smo Ladavca kako je došao na tu ideju?

 

- Obilazeći plaže i nerijetko čekajući red pred tušem shvatio sam da još nitko nije ponudio rješenje da voda beskorisno ne teče u odvod i da ta voda, kada se izađe iz mora ili bazena ne bude tako hladna za tuširanje, odgovara Ladavac, dodajući kako su istražujući zaključili kako nitko drugi ne proizvodi tako nešto. To je za njega, koji je završio studij Poduzetništva na Veleučilištu u Rijeci, postao pravi izazov pa se dao u smišljanje rješenja da se tomu doskoči i tako je nastao kameni tuš.

-Pokretačka ideja bila je kako štedjeti vodu. Znamo da su količine pitke vode ograničene i zato smo željeli ponuditi nešto što će štedjeti vodu. Budući da smo iz Istre kamen se nekako sam po sebi nametnuo kao materijal. Kad netko želi napraviti nešto vrijedno i trajno onda odabere kamen. Tko si priušti gradnju kamenom znači da drži do sebe, kaže Ladavac, kojeg pitamo kako kameni tuš štedi vodu?

-Na uobičajenim modelima javnih tuševa voda obično teče nekih 15 sekundi, a nerijetko i duže. Voda teče kad se mlaz otvori rukom, a nastavlja teći i kad se osoba ispod tuša udalji. Na našem tušu, zahvaljujući senzoru pokreta, voda počne teći jednu sekundu nakon što osoba stane pod tuš, a prestaje teći sekundu nakon što se osoba udalji ispod tuša. Kod običnog tuša voda teče 15 sekundi, a kod našeg tuša 14 sekundi, pa i kraće od toga. Uzme li se u obzir broj kupača na javnim plažama koji se dnevno može računati u stotinama, a često i više ušteda vode nije zanemariva, pojašnjava Ladavac.

Firma Infinity luxury trenutno zapošljava četiri osobe. Uz Ladvaca jedan je radnik zaposlen u salonu u Rijeci, a dva su radnika zaposlena u proizvodnji u Svetom Petru u Šumi. K tomu oni rade i na montaži. Iako je proizvodnja i prodaja kamenih tuševa počela tek nedavno, pokazalo se kako tržište treba takve proizvode. Stoga Ladavac ne krije ambicije da svoje tuševe ponudi, ne samo hrvatskom tržištu, koje itekako ima potrebe za ovakvim proizvodima, jer budući da se radi o jedinstvenom proizvodu namjeravaju ga ponuditi evropskom i svjetskom tržištu. Zato će se proizvodnja i prodajna mreža prilagoditi zahtjevima tržišta. Upravo se radi na otvaranju podružnica u Splitu i Zagrebu, a ona u Rijeci će i dalje djelovati na istarskom i kvarnerskom tržištu. Ovi tuševi, nastavlja Ladavac, namijenjeni su ponajprije luksuznim vilama s četiri i pet zvjezdica, ali i svima ostalima koji si mogu priuštiti jedan takav detalj u svom eksterijeru, uz svoj bazen. Tu su i hoteli, zatim javne plaže i svi ostali koji žele uštedjeti vodu, struju i u konačnici novac.

Ladavac sa suradnicima već razmišlja i o unapređenju svog izuma. Planira proizvesti tuš s WiFi ruterom.

-Budući da na plažama nema struje ni WiFi-ja, koji je danas svima potreba, u tuš ćemo ugraditi ruter koji će sto metara uokolo tuša omogućavati korištenje interneta. U tuš će se montirati i LCD ekran na kojem će se vrtjeti reklame i informacije koje će postavljati i mijenjati putem laptopa. Primjerice, hoteli ili ugostiteljski objekti moći će na taj način reklamirati svoju ponudu i usluge, a putem ugrađenog ekrana gosti će na plaži moći dobivati i razne druge informacije, primjerice o događanjima, zabavi, izletima ili nečemu sličnom što bi moglo zanimati turiste ili posjetitelje plaže. Postoji i mogućnost ugradnje zvučnika putem kojeg se može emitirati glazba za zabavu posjetitelja bazena ili plaža, kaže Ladavac.

Ladavac i Infinity luxury trenutno su u postupku zaštite dizajna svojih kamenih tuševa. S patentom je, kaže, bilo poteškoća. Naime, patentirati se može samo izum ili proizvod koji se još ne nalazi na tržištu, koji u slučaju tuševa još nigdje nije postavljen. Budući da su kameni tuševi već izašli na tržište ne mogu se patentirati, ali se zato može zaštiti dizajn. To je, kaže Ladavac, još važnije, jer ako se u patentirani tuš nešto sitno ugradi, onda je to drugi proizvod i prvobitni patent za njega više ne vrijedi. Puno je važnije zaštititi dizajna tuša, a taj je posao Ladavac povjerio jednom riječkom odvjetničkom uredu. Tako će uskoro, kada se postupak zaštite dizajna okonča, tuševi iz Svetog Petra u Šumi postati ekskluzivni proizvoda na svjetskom tržištu. To će, vjeruje Ladavac, doprinijeti povećanju proizvodnje i broja zaposlenih. Za sada je, dodaje, zadovoljan jer povratne su informacije dobre, a od svega najvažnije je zadovoljstvo kupaca koji su poticaj razvoju proizvoda. Među njima je i hrvatski nogometni reprezentativac i branič Liverpoola Dejan Lovren koji je njihov tuš ugradio uz bazen svog hotela Joel u Novalji, a nakon prvih iskustava zadovoljan je kao i gosti njegova hotela, kaže Ladavac.

glasistre.hr