FOTO/VIDEO  Tehnologija strojnog popločavanja ulica

strojno popločavanje ulica, Tiger-stone, pogonjen električnom energijom, Nizozemska

Tradicionalni način ručne gradnje staza kamenim ili betonskim pločama je fizički i vremenski zahtjevan posao pa su inovativni Nizozemci osmislili stroj koji zamjenjuje klečanje radnika na podu i postavljenje svake cigle posebno, ujedno eliminirajući potrebu za korištenjem neprivlačnog i prljavog asfalta.

Tiger-stone se "hrani" pločama, koje radnici (jedan ili više) raspoređuju u redove. Stroj zatim, koristeći silu gravitacije i pomičući se niz os staze, odlaže tlakavce na zemlju tvoreći prostrani kameni sag s proizvoljnim uzorcima. Stroj s dva radnika za pultom može popločiti više od 300 m2 ceste po danu, dok radnik na rukama i koljenima može popločiti najviše 75-100m2 (opa. hrvatski radnik 5-10m2).

Stroj je pogonjen električnom energijom (što ga čini tihim), a ugrađeni senzori pridržavaju se rubnika. Tiger-stone proizvodi se u Nizozemskoj, u varijantama četiri, pet i šest metara s cijenama od 60 do 80 000 €. Nisam uspio pronaći podatak da li stroj može vršiti popločavanje na krivudavim stazama (kakve su nažalost, gotovo sve hrvatske ceste i šetnice), a online materijali samo prikazuju popločavanje ravnih, uređenih (kakve ceste, takva država) putova. Trenutno su fokusirani na proizvodnju varijante stroja od 6 metara širine, a nisam siguran ni da li proizvod izvoze van Nizozemske jer referentni projekti spominju samo tamošnje gradove.