Svijet u kojem živimo nije ništa drugo nego refleksija naših vjerovanja

svemir
A to je da čovjek kao pojedinac svojim unutrašnjim stanjem zapravo najdirektnije utječe na čitav svemir i svijet u kojem živimo. Na ono što doživljavamo kao "realnost" i što često naizgled nema puno veze sa nama samima...

Teško bi bilo nabrojati sve citate iz vjerskih knjiga koji govore o ovome - da se promjena stanja čovjeka, društva, pa i sudbina čitavog svijeta nalaze duboko unutra - u čovjeku. Recimo, poznati su dijelovi u kojima se kaže da stanje jednog čovjeka, jednog naroda... neće biti promijenjeno dok oni ne promijene sami sebe. Iako na prvi pogled zvuči jednostavno, izgleda da se u svemu krije sama tajna razumijevanja onoga što doživljavamo kao - čisti realni život i stvarni svijet oko sebe.

Ili, jednako poznata rečenica - da onaj tko spasi život jednom čovjeku, jednako je kao da je spasio čitav svijet.

Vjerovatno se mnogima ovakve izjave čine pomalo teško shvatljivim ili barem ih ne doživljavamo kao doslovnu istinu, ali izgleda da je upravo tako kako piše. Od riječi do riječi.

Novost je, međutim, da do istog zaključka sada dolazi i moderna fizika. Tako popularni američki web stranica KoT piše o otkrićima i raspravama vezanim za holografsku prirodu Svemira i načine na koji bilo što da radimo utiče na "kolektivnu svijest" svih nas.

- Nedavna otkrića pokazuju dramatične dokaze da je "Božanska matrica" link koji je nedostao u našem razumijevanju - piše na web stranici, citirajući rad istraživača Gregga Bradena, koji nastoji istražiti i otkriti "čuda" kvantnog svijeta. On smatra da postoji kvantno polje gdje sve počinje i gdje se rađa sve, od zvijezda, preko DNK-a života, do naših najdubljih osjećanja, pa i mogućnosti liječenja.

Znamo da na osnovi, često potpuno običnim ljudima neshvatljivih, zakona kvantne fizike rade uređaji od mobilnih telefona pa nadalje - no da li je ovo ključ razumijevanja i svega ostalog?

- Nova otkrića sugeriraju da svijet u kojem živimo zapravo nije ništa drugo nego refleksija naših vjerovanja. (Sjetimo se uostalom i"Platonove pećine", nisu li još antički filozofi došli do sličnih zaključaka,). Snaga da budemo sretni, da liječimo naše nesreće i pronađemo mir - nalazi se nigdje drugo nego u nama samima - piše spomenuta web stranica, objašnjavajući da bi to moglo biti objašnjenje kako se samo snagom vjere liječe mnoge, modernoj medicini neizlječive bolesti - za što postoje brojni dokumentirani primjeri.

Na kraju, citiraju se i riječi čuvenog znanstvenika porijeklom sa naših prostora, Nikole Tesle:

- Ako želite razumjeti Svemir, razmišljajte o energiji, frekvenciji i vibraciji... Moj mozak je samo prijemnik, a postoji srž odakle mi dobivamo znanje, snagu i inspiraciju... Ja nisam pronikao u tu jezgru, ali znam da postoji - kazao je Tesla.

portaloko.hr