FOTO  SPARKland: pobjednici studentskog arhitektonskog natječaja pod nazivom 'Zgrada sjedišta NSofta'

spark natječaj

... i boljim radnim prostorom. Tako je nastala ideja SPARKlanda - stambeno-poslovno-društvenom kompleksu koji svojom lokacijom i uređenjem nudi kvalitetu života u prirodnom okruženju. Kao primarni cilj postavlja se prilagođavanje životnog prostora poslovnom okruženju i stvaranje makro sustava u kojem svaki djelatnik ostvaruje svoje ljudske potencijale na moderan način.

Upravo je to razlog zašto je SPARK grupacija u suradnji s Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu organizirala natječaj za studente arhitekture pod nazivom "Zgrada sjedišta NSofta". Nakon vrijednog rada na ovom realnom zadatku, nekoliko prezentacija i studijske posjete SPARKu, studenti su danas (28.2.2018.) u sklopu Izložbe studentskih radova na Arhitektonskom fakultetu prezentirali svoja rješenja.

Prezentirani arhitektonski projekti su rezultat arhitektonskog studija studenata 3. godine dodiplomskog studija Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu realiziranog u saradnji sa predstavnicima SPARK grupacije iz Mostara - Andreom Čordaš (COO NSofta), Sanjinom Osmanbašićem (direktor SPARKa) i Markom Trogrlićem (direktor NiLa).

Organizacija arhitektonskog studija putem istraživanja i projektovanja realnih zadataka u koordinaciji sa realnim klijentima za cilj ima usmjeravanje tradicionalnog akademskog pristupa obrazovanja u arhitekturi u pravcu povezivanja akademske i istraživačke zajednice s uspješnim poslovnim kompanijama u Bosni i Hercegovini.

Rezultati ovakvog procesa vode kako osavremenjavanju procesa obrazovanja u arhitektonskom projektovanju, tako i razvijanju kapaciteta i vidova međusobne saradnje Arhitektonskog fakulteta sa stvarnim potrebama sredine u kojoj djeluje.
Prvi rezultat su inspirativna arhitektonska rješenja zgrade sjedišta NSoft kompanije studenata arhitektonskog studija 'Projektovanje 5' realizirani u akademskoj 2017./2018. godini, pod vodstvom prof.dr. Adnana Pašića, dipl.ing.arh. Dominirajući optimizam i progresivan arhitektonski izraz primjeren duhu mladih ljudi na uvjerljiv način podržava i promovira viziju SPARK grupacije.

Autori nagrađenih radova na studentskom arhitektonskom konkursu 'Zgrada sjedišta NSoft' su:
1. nagrada - Agić Hamza, Bradvica Tomas i Plasto Amina
2. nagrada - Anušić Ivana i Topić Marin
3. nagrada - Resić Ajdin Mustafa, Smajkić Faris i Terzić Amila

Suradnja između Arhitektonskog fakulteta i SPARK grupacije se nastavlja u ljetnom semestru akademske 2017./2018. godine u vidu Internacionalog projektnog studija, s pratećim seminarima i radionicama. U ovima će sudjelovati studenti master studija Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, pod vodstvom prof.dr. Adnana Pašića i dr. Nasihe Pozder, kao i studenti master studija Istanbulskog Tehničkog Univerziteta sa internacionalnim timom studenata iz Turske, Hrvatske, Njemačke i Austrije, pod vodstvom prof.dr. Birgül Çolakoğlu, prof.dr. Hayriye Esbah Tuncer i prof.dr. Azime Tezer.

Dosadašnji rezultati saradnje su izuzetno pozitvno ocijenjeni od strane oba partnera, što je rezultiralo planovima za organizaciju još ovakvih konkursa i projekata u svrhu promocije profesionalizma, izvrsnosti i sinergije lokalnih i internacionalnih partnera realnog sektora i istraživačkih i akademskih institucija.