FOTO/VIDEO  Rješenje za učinkovitu izolaciju kosog krova i potkrovlja

kosi krov, izolacije, izolacijski elementi
Najčešći oblik krova s kojim se susrećemo na obiteljskim kućama i manjim stambenim objektima je kosi krov ispod kojeg je tavanski prostor često namijenjen za stanovanje. U mnogo slučajeva taj prostor nije adekvatno izoliran te zbog toga može doći do pregrijavanja ljeti, ali i značajnih toplinskih gubitaka zimi koji mogu činiti [1] i preko 30% ukupnih gubitaka toplinske energije kroz toplinsku ovojnicu zgrade. Taj problem je, međutim, uz određena financijska ulaganja vrlo jednostavno rješiv, a za savjet kako to napraviti obratili smo se našim partnerima, tvrtci Bramac pokrovni sistemi d.o.o. () koja u svom asortimanu ima i Bramac Therm proizvode za učinkovitu izolaciju krova.
Toplinska svojstva krovnih izolacijska ploča
Konstrukcija krova koja ispunjava građevne i fizikalne uvjete toplinske zaštite te zaštite od kondenzata, jedina jamči ugodnu klimu u prostoriji, male troškove grijanja I trajno funkcionalan krov. Pri odabiru adekvatne izolacije treba prije svega voditi računa o toplinskoj vodljivost izolacijskog materijala koja se izražava W/(mK) i označava koliko topline prođe kroz jedan metar debeo sloj građevinskog materijala ako razlika u temperaturi između dvije površine iznosi 1 Kelvin. Ova mjera je važan kriterij kvalitete izolacijskog materijala jer što je vodljivost topline manja to taj materijal ima bolja izolacijska svojstva.
Bramac Therm izolacijski elementi izrađeni su od poliuretana (PIR) koji ima nižu toplinsku vodljivost od mineralne vune koja se također često koristi za izolaciju krova, zbog čega je potrebna manja debljina izolacije za postizanje istih izolacijskih svojstava.
Montaža krovnih izolacijskih elemenata
Velika prednost Bramac Therm izolacijskih elemenata jest u tome što se prilikom montaže punom površinom postavljaju odozgo na rogove. Na taj način izbjegavaju se toplinski mostovi koji uzrokuju gubitak topline, a lakše se postižu i potrebne vrijednosti koeficijenta toplinske vodljivosti U(k) nego primjenom dvostrukih rogova između kojih se postavlja uobičajena izolacija.Ostavlja li se prilikom sanacije krova stara izolacija između rogova potrebna debljina Bramac Therm ploče određuje se na način tako da se točka rosišta nalazi na njoj. Okvirno pravilo za procjenu debljine Bramac Therm izolacije na rogovima jest debljina stare mineralne vune uz dodatak četiri centimetara debljine, no to pravilo ne može zamijeniti izračun potrebne toplinske izolacije za koju pruža tvrtka Bramac.

Način na koji se izvodi izolacija pomoću Bramac Therm krovnih elemenata možete vidjeti u videu: