Pri odabiru PVC stolarije kojom želite postići uštedu na potrošnji energije

PVC stolarija, pvc, izolacija, PVC stolarija, pvc, ušteda energije, staklo, LOW-E stakla, nisko emisijska stakla
Prozor se sastoji od okvira (PVC profila) i stakla, a najveći udio površine odnose se na staklo. Okviri zauzimaju oko 30% površine prozora, što znači da i oni utječu na izolacijska svojstva prozora i važni su u uštedi energije. Današnji standard su profili ugradbene dubine 74 mm i sa šest zračnih komora. Na izolacijska svojstva profila najviše utječe njihova debljina, konstrukcija i broj zračnih komora koje daju toplinsko izolacijska svojstva.

Profili debljine 74 mm, sa šest komora, imaju koeficijent prolaza topline kroz okvir uglavnom Uf=1,3 W/m2K. Budući da staklo ima udio utjecaja na ukupan faktor od gotovo 70-75%, a profil 25-30%, vrlo je važno da se unutar profila ugradi što bolje staklo.

Zahvaljujući sve snažnijoj svijesti o uštedi energije te utjecaju prozora i vrata na takve uštede, na tržištu se pojavljuju materijali (profili) sve većih ugradbenih debljina, sa sve više zračnih komora (npr. 83 mm i šest komora), a pojavljuju se, primjerice, i profili koji su punjeni toplinsko izolacijskom pjenom. Kroz stolariju se može uštedjeti 75% energije i novca nego što se do sada moglo, ovisno o površini prozora na zgradi, vrsti ugrađenog prozora, staklu, itd.

Pri odabiru PVC stolarije kojom želite postići uštedu na potrošnji energije i time štedjeti novac najveću ulogu će imati staklo koje izaberete. Svaki prozor sastoji se od okvira (npr. PVC profila) i stakla. Gotovo na svakom prozoru najveći udio površine zauzima upravo staklo koje samim time i najviše utječe na zaštitu od hladnoće ili topline. Danas su standardna Izo stakla s LOW-E premazom, dvostrukim ostakljenjem od 4mm i razmakom od 16 mm, čime se dobiva ukupna debljina stakla od 24 mm (4-16-4 mm). Takvo staklo ima koeficijent prolaznosti topline Ug=1,1 W/m2K, što znači da na 1m2 površine stakla gubimo 1,1W energije u jednom satu ako je razlika između vanjske i unutarnje temperature 1' C.

LOW-E stakla ili nisko emisijska stakla su stakla koja na sebi imaju poseban zaštitni premaz koji omogućuju zadržavanje dijela topline unutar prostorije i na taj način smanjuju toplinske gubitke. Uobičajena LOW-E stakla kod nas također su debljine 24 mm (4-16-4), s time da je unutarnje staklo s vanjske strane premazano low-e premazom.

Takva stakla imaju koeficijent prolaza topline Ug= 1,1 W/m2K što je više od trostruko bolje nego stara IZO stakla koja su se ugrađivala prije 20-tak godina. Samim time zaključujemo da se ugradnjom LOW-E stakala čak trostruko poboljšavaju izolacijska svojstva i omogućuju da kroz takve prozore uštedimo i do 70% više energije.

Pojavom svijesti o energetskoj učinkovitosti i uštedama na energiji sve se više počinju ugrađivati i koristiti troslojna stakla koja imaju još bolja izolacijska svojstva. Njihovi Ug faktori padaju i do Ug= 0,5 W/m2K, čime se postiže dvostruka ušteda.

Prilikom investicije u prozore i vrata, bitno je da se poznaju karakteristike proizvoda. Isplati se uložiti u zamjenu starih prozora koji su gubili značajnu količinu energije zbog loše izolativnosti.

Takva će vam se investicija u kratkom razdoblju vratiti kroz smanjene račune za grijanje ili hlađenje.